Fiind o școală care pregătește forță de muncă specializată pentru activitățile economice locale, dar și viitori studenți ai instituțiilor de învățământ superior, Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș derulează diverse parteneriate interne sau externe care să ofere elevilor săi perspective noi, actuale, despre oportunitățile de pe piața muncii și din mediul de afaceri.

 

Printre aceste programe și activități de parteneriat se numără și proiectul intitulat „Produs în Bihor”, aferent submăsurii 16.4 – Sprijin pentru cooperare orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectorul pomicol, PNDR 2014-2020. Proiectul „Produs în Bihor” este organizat de firma Povestea Vorbei SRL din Sâncraiu (județul Cluj), în calitate de lider de proiect, iar cei șapte partenerii sunt persoane fizice autorizate și juridice din zona Beiușului: Transilvan Biocarm SRL, Taichiş Paul Andrei PFA, Muma Codrului SRL, Luk Pellets SRL, Pirtea Elena, Gabriel Aurel Pîrtea PFA și Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș. Cu privire la obiectivele proiectului, acestea sunt: înființarea unei piețe locale și a unui lanț scurt de aprovizionare, organizarea logistică a activităților, deschiderea, în zona Beiușului, a unui magazin local cu produsele partenerilor și crearea unei forme asociative între producători.

Rolul Colegiului Tehnic „Ioan Ciordaș” este acela de organizator al unor activități educaționale și de promovare, din grupul țintă al proiectului făcând parte – pe lângă turiști, comercianții și consumatorii locali – elevii și profesorii școlii. În acest sens, joi, 22, și vineri, 23 mai, la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” au avut loc prezentări, degustări de produse locale și sesiuni de informare pentru elevi.

Printre cei care le-au vorbit elevilor și celorlalți participanți cu ocazia activităților de la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” s-au numărat: Dinu Criste – expert marketing, coordonator eveniment; Claudia-Florina Cighir – directoarea școlii, Crina Mihăieș – cadru didactic implicat în proiect și Elena Pirtea – apicultoare și partener direct în cadrul proiectului „Produs în Bihor”. Aceștia au abordat teme de interes, precum: consumul local, principiile vieții sănătoase, provocările cu care se confruntă antreprenorii rurali, povestea produselor locale sau implicarea tinerilor în comunitate.