69% rată de promovabilitate înainte de contestații, de la 58,07% anul trecut. O creștere de 11% care i-a adus Bihorului titlul de județ cu cea mai mare creștere a mediei la Bacalaureat din țară. Șeful Inspectoratului pune această performanță pe seama introducerii catalogului electronic și a măsurilor pe care le-a luat după „dușul rece de anul trecut”.

 

Cifrele vorbesc de la sine. Din 4.078 de candidaţi prezenţi, 2.814 au promovat examenul de Bacalaureat, 578 au avut medii între 6-6,99, 702 elevi au avut medii între 7-7,99, de asemenea, s-au înregistrat 865 de candidaţi cu medii între 8-8,99, iar 661 au avut media cuprinsă între 9-9,99.

„Rata de promovabilitate de 69% nu este doar cea mai ridicată din ultimii cinci ani în Bihor, ci și rata cu evoluția de creștere cea mai mare din țară. Media națională a fost însă de 71,4% și voi fi pe deplin mulțumit când vom depăși media pe țară. Îi felicit pe toți cei care au contribuit la această reușită: elevi, părinți, profesori. Avem peste 400 de note de 10. După dușul rece de anul trecut, am considerat acest examen prioritar și măsurile pe care le-am luat s-au dovedit a fi bune. Din septembrie vom introduce catalogul electronic și la clasa a VIII-a, să vedem dacă ne va ajuta la fel. La simularea examenului de Bacalaureat la clasa a XII-a am avut o prezență de peste 90%, ceea ce ne arată că pregătirea a fost tratată cu seriozitate. Din seria curentă de absolvenți, 76% au luat Bacalaureatul. Am fost și stricți, am avut și 10 eliminați, un punct în minus la acest capitol”, a spus vineri, într-o conferință de presă, șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Alin Novac-Iuhas.

Conform aceleiași surse, în acest an, în judeţul Bihor, s-au înregistrat opt medii de 10 (patru la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Oradea, două la Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu” Oradea şi câte o medie de 10 la Colegiul Naţional „Iosif Vulcan” şi Liceul de Arte, Oradea).

Liceele cu cea mai bună rată a promovabilității au fost: Liceul Teologic Baptist „Emanuel”, Liceul Teologic Penticostal „Betel”, Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller” - toate trei cu un număr foarte mic de elevi, Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, Colegiul Național „Iosif Vulcan” și Colegiul Național „Mihai Eminescu”. Școlile cu cele mai slabe rezultate sunt: Liceul Tehnologic nr. 1 Cadea, Liceul Teoretic Nr. 1 Bratca, Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși”, Liceul Tehnologic Numărul 1 Șuncuiuș și Liceul Tehnologic Nr.1 Salonta. 

„Cea mai bună soluție pentru ele și pentru liceele vocaționale ar fi bacalaureatul diferențiat. Nu este normal să te pregătești patru ani într-o meserie și la finalul celor patru ani să nu poți valorifica ce ai învățat. Susțin Bacalaureatul diferențiat”, a mai spus Alin Novac-Iuhas.

În ciuda rezultatelor bune la nivel de județ, la Inspectorat s-au înregistrat nu mai puțin de 877 de contestații ale notelor primite. Rezultatele finale vor fi afișate azi, 10 iulie.