Protestul început în data de 15 iunie la cariera de calcar exploatată de Băița Bihor SA a fost reluat luni, 19 iulie, Elena Miclea, președinta Consiliului de Administrație a societății menționate, anunțând, printr-un comunicat de presă, că unsprezece salariați intră în greva foamei.

 

Chiar luni, 19 iulie, i-am solicitat detalii despre evoluția conflictului dintre autorități și firma Băița Bihor SA chiar Elenei Miclea, interlocutoarea noastră precizând următoarele: „Salariații noștri au intrat în greva foamei din 30 iunie; în prima fază, trei salariați, după care aceia au ieșit și au intrat alți unsprezece, până prin 15 iulie, când, în urma discuțiilor pe care le-am avut cu dânșii și noi, conducerea, cu domnul deputat Kiss Janos, cu domnul consilier județean Boca Dorin și cu domnul vicepreședinte Balaj Iulian,  la insistențele dânșilor și ale noastre – gândindu-ne la sănătatea protestatarilor – aceștia au ieșit din greva foamei, cu condiția ca în această perioadă să primim un răspuns favorabil din partea Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, dar, din păcate, răspunsul nu l-am primit. Concret, n-am primit niciun răspuns de la dânșii, motiv pentru care colegii noștri salariați au intrat astăzi din nou în greva foamei.

În urma intervenției Prefecturii Județului Bihor și a domnului Kiss Ianos, am avut o întrevedere la Secretariatul General al Guvernului, cu domnul secretar de stat Mircea Abrudean, care a mijlocit o întâlnire cu președintele ANRM și reprezentanți din Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. În urma discuțiilor, am înțeles că s-a promis rezolvarea problemei, însă nu s-a dat un termen, motiv pentru care, nici în data de astăzi noi nu am primit niciun răspuns concret!

Problema este că salariații noștri sunt disperați și nu este admis ca astăzi niște reprezentanți din Agenția Națională pentru Resurse Minerale să trateze cu atâta ușurință și indiferență o problemă majoră pentru șaptezeci de salariați care și-au făcut treaba. Unitatea și-a plătit datoriile față de stat și față de toate instituțiile statului și nu se acordă dreptul la muncă. Au ajuns în stare disperată! Vă dați seama că în spatele lor stau și familiile acestora și mâine, poimâine rămân fără loc de muncă! În această zonă, cunoașteți problema, nu sunt locuri de muncă  și vor ajunge pe drumuri! Deci, nu este admis ca să fim tratați cu atâta indiferență, mai mult că, de doi ani de zile, noi toată documentația pentru obținerea permisului de exploatare am depus-o la Agenția Națională pentru Resurse Minerale, iar dânșii n-au fost capabili să analizeze și să dea răspunsul pentru dreptul la muncă”.

La finalul interviului, Elena Miclea a anunțat că oamenii „susțin că vor continua protestul până la obținerea permisului de exploatare, ca să aibă dreptul la muncă”. Cât despre ceilalți salariați, aceștia sunt în grevă japoneză. „Noi trebuie să ne continuăm activitatea, pentru că trebuie să ne onorăm obligațiile față de clienții noștri și obligațiile față de stat!”, sublinia Elena Miclea, președinta Consiliului de Administrație de la Băița Bihor SA.