Beiuș - Buget axat pe investiții și dezvoltare
Pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a Consiliului Local Beiuș din 8 februarie s-a aflat și proiectul de hotărâre „privind aprobarea bugetului local și al activităților finanțate integral/parțial din venituri proprii, precum și bugetul fondurilor nerambursabile pe anul 2023”.
Încă de la începutul dezbaterii pe marginea bugetului local pentru 2023, primarul Gabriel Popa a subliniat că este unul mai mare ca oricând, de aproape 130 de milioane de lei, peste trei sferturi din această sumă fiind alocate secțiunii de dezvoltare și numai circa 30 de milioane secțiunii de funcționare: „Bugetul total este de aproape 130 de mii de lei, adică aproximativ 30 de milioane de euro, în care sunt incluse și fondurile europene. Din acest total, investițiile 105,715 de milioane lei. Cred că, la Beiuș, un buget mai mare de atât nu am avut și o să fie, poate, mai mic decât anul viitor, pentru că intenționăm să depunem, în continuare, proiecte pe fonduri europene și să mergem, în continuare, cu dezvoltarea.
Dacă vedeți bine, toate sunt investiții ce prevăd atât partea de învățământ, cea de sănătate, administrație, cât și infrastructura de transport. Este un efort destul de consistent și de aceea încercăm să-l gestionăm cât putem de bine.
Pe parcurs, vor mai apărea modificări; poate vom depune proiecte noi, poate vor trebui adaptate aceste proiecte sau vor apărea cheltuieli neeligibile”.
Conform raportului de specialitate anexat proiectului de hotărâre referitor la aprobarea bugetului local pe anul 2023, veniturile sunt de 123.761,15 de mii lei, cu 102% mai mari ca în 2022. La acestea se adaugă excedentul anilor precedenți, de 12.591,67 de mii lei, format din cel aferent bugetului local (9.792,52), care va fi utilizat ca sursă de finanțare a investițiilor din 2023 și din excedentul proiectelor cu finanțare nerambursabilă, în valoare de 2.799,15 de mii de lei.
Sumele menționate vor fi utilizate pentru acoperirea cheltuielilor prevăzute în cadrul celor două secțiuni ale bugetului: de funcționare și de dezvoltare. În cadrul secțiunii de funcționare, cheltuielile se vor ridica la 30.213,42 de mii lei, bani necesari pentru asigurarea unor servicii publice - întreținerea spațiilor verzi, finanțarea nerambursabilă a unor servicii religioase, Capela Municipală, asistența socială, iluminatul public, fondul locativ, transporturile, autogara sau protecția mediului, precum și pentru funcționarea instituțiilor locale - Primăria, unitățile de învățământ, Spitalul Municipal, cabinetele medicilor de familie, Poliția locală, Biblioteca Municipală „Constantin Pavel”, Muzeul Municipal, Compartimentul Casa de Cultură, Sala de Sport, CS Bihorul Beiuș. Tot din sumele alocate secțiunii de funcționare sunt finanțate reparațiile curente ce vor fi executate la instituțiile publice și la infrastructura urbană, inclusiv la cea rutieră.
Cât privește secțiunea de dezvoltare a bugetului local, aici sunt alocate 93.547,73 de mii de lei, din care 67.195,13 de mii reprezintă subvenții de la bugetul de stat, iar 24.915,81 mii lei sunt sume primite de la UE/alți donatori în contul plăților efectuate și al prefinanțărilor aferente cadrului financiar 2014-2020.
Din bugetul de dezvoltare sunt finanțate numeroasele proiecte aflate în diverse stadii de realizare pe raza municipiului Beiuș, printre acestea numărându-se: reabilitarea Internatului Colegiului Tehnic „Ioan Ciordaș”, eficientizarea termoenergetică a mai multor imobile (corpul C4 al Școlii Gimnaziale „Nicolae Popoviciu”, corpurile C3 și C6 de la Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș”, grădinițele cu program prelungit Nr. 1 și „Floare de colț”, Casina Română), construirea și dotarea noii creșe, îmbunătățirea infrastructurii existente și creșterea securității la incendii în cadrul Spitalului Municipal, realizarea unui complex de agrement Aqua Park, modernizarea parcurilor și a Casei de Cultură, sistematizarea Străzii 1 Decembrie și a zonei ANL, reabilitarea Pieței Samuil Vulcan și a Aleii Moților, elaborarea/actualizarea în format GIS a documentelor de amenajarea teritoriului și de planificare urbanistică (PUG, PUZ), construirea de locuințe pentru tineri și de serviciu pentru specialiștii din sănătate și învățământ, asigurarea infrastructurii pentru transportul verde/biciclete, modernizarea de străzi, amenajarea de parcări și sensuri giratorii (Calea Bihorului, Piața Samuil Vulcan, zona Petrom), regenerarea spațiului urban din zonele de locuințe colective și amenajarea cartierului Aleea Padișului.
După discuții intense, bugetul local pe anul 2023 a trecut cu 9 voturi „pentru” (grupul liberal), 5 abțineri (pesediștii Cosmin Szigeti, Alexandra Militaru și Sorin-Ionuț Boitor, precum și useriștii Sorin Briscan și Emil Popa) și un vot împotrivă, al consilierului independent Alexandru Degău.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.