Marți, 9 martie, de Sfinții patruzeci de mucenici, beiușenii și-au adus prinosul de recunoștință față de jertfa celor care au căzut victime sistemului concentraționar din România comunistă.

În contextul pandemic actual, evenimentul s-a desfășurat cu o participare mai redusă comparativ cu anii trecuți, la parastasul oficiat în memoria foștilor deținuți politici de părintele Zorel Zima, protopopul greco-catolic al Beiușului, asistând câțiva localnici, printre care foste victime ale gulagului roșu și urmași ai acestora, în frunte cu profesorul Ulpiu-Traian Bodea, președintele filialei locale a Asociației Foștilor Deținuți Politici din România.

După oficierea serviciului divin, părintele protopop Zorel Zima a elogiat verticalitatea morală a celor care s-au opus totalitarismului bolșevic:

„Puțini, dar bravi, au avut curajul să iasă din masa populației, să stea cu fruntea sus și să se lupte pentru crezul lor. Această luptă nu a fost o luptă ușoară. Acești oameni bravi au transpus umanitatea lor – născută din creștinismul autentic, au transpus în viața politică acest crez al lor și pentru aceasta au plătit scump. Ne gândim la bravii politicieni care au dus România la prosperitate, care au dus România la unitate, iar apoi îi regăsim prin lagărele și închisorile comuniste, pentru că au avut un crez, un crez al comunității, al familiei, al statului, totul bazat pe Hristos, pentru că au putut să meargă până la sfârșit în crezul lor. Dacă avem acum o libertate a conștiinței, o libertate a exprimării, avem acum o libertate în a făuri economic, și politic, și creștinește țara noastră, este pentru rezistența lor, este pentru curajul lor. Aceștia, împreună cu fericiții martiri, de exemplu, ai Bisericii greco-catolice, cu cei șapte episcopi care au fost beatificați, la Blaj, de către papa Francisc, sunt «simbol, icoană și reper», cum notează, în acest motto, episcopul de Oradea, Virgil Bercea.

Fie ca, pentru noi, aceștia să rămână, într-adevăr, un simbol al demnității umane și în zona civică, în zona politică. Fie ca aceștia să devină, pentru cei care ne reprezintă, pentru aleșii noștri, o icoană, o icoană spre care privești și cu care vrei să te asemeni!”

În semn de prețuire, părintele protopop Zorel Zima i-a dăruit profesorului și prozatorului Ulpiu-Traian Bodea, președintele filialei beiușene a AFDPR, un volum care descrie calvarul trăit în închisorile comuniste de episcopii greco-catolici. Lucrarea, intitulată „Sfinții noștri”, a apărut în 2020, la Târgu Lăpuș, sub semnătura Otiliei Bălaș și este prefațată de Preasfinția sa Virgil Bercea, episcop de Oradea.

În alocuțiunea sa, Ulpiu-Traian Bodea a subliniat contribuția ținutului Beiușului la rezistența anticomunistă:

„Ca-n fiecare an, vreau să vă amintesc un lucru: acest monument ridicat în memoria celor care s-au jertfit, se află – așa l-am gândit noi, cei care l-am așezat aici – vizavi de o școală ce are un loc extraordinar de important nu numai în cultura românească – știți toți ce a însemnat pentru zona noastră Liceul „Samuil Vulcan”, dar are o importanță foarte mare în ceea ce privește ținerea în viață a demnității acestui popor. Vă amintesc că din acest liceu au fost arestați peste șaizeci de elevi și profesori, iar în zona aceasta – am făcut un recensământ, studiind arhivele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România – nu există comună, nu există sat care să nu fi dat unul sau mai mulți deținuți politici; există sate unde sunt patru sau cinci care au fost condamnați pe motive politice și, în fond, ce înseamnă asta? Înseamnă că oamenii aceștia au arătat că sunt de partea dreaptă a baricadei, că sunt de partea lui Dumnezeu, că sunt de partea acestei țări, când pe partea cealaltă a baricadei erau cei care ne-au vândut țara. Am ridicat un monument pentru cei care, mulți, au murit sau au suferit o viață întreagă, de multe ori și familiile lor, dar este pentru mine o bucurie când văd că și în condițiile de astăzi, când toți purtăm măști, ne amintim de ei, nu lăsăm să treacă un an fără să-i pomenim, fără să-i amintim, fără să dovedim că nu i-am uitat și nu-i vom uita. Pentru că – și cu asta închei – ei au dovedit că poporul acesta a avut demnitate!”

La finalul manifestării comemorative, cei prezenți au depus coroane și jerbe de flori la Monumentul foștilor deținuți politici.