La Beiuș, aniversarea celor 78 de ani trecuți de la reîntregirea pământului strămoșesc în fruntariile de azi s-a desfășurat într-o altă manieră decât ne-am obișnuit în ultima vreme, cadrele militare active și politicienii lipsind de la eveniment.

În aceste condiții, festivitatea de la Monumentul Vânătorului de Munte a fost organizată de Asociația „Avram Iancu” Beiuș, iar la inițiativa maistrului militar în rezervă Tăsică Bursașiu, președintele subfilialei locale a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, mai multe cadre militare în rezervă și retragere au luat parte la manifestarea aniversară dedicată Zilei Armatei Române.

După intonarea Imnului Național de către Corul Asociației „Avram Iancu” Beiuș, dirijat de lt. col. (r.) Zoltan Boldiș, profesorul de istorie Dan Ispas a evocat evenimentele din urmă cu 78 de ani, subliniind jertfele făcute de bravii ostași români pentru anularea odiosului Dictat de la Viena din 30 august 1944, prin care partea de Nord-Vestul țării trecea sub vremelnica stăpânire străină. Totodată, profesorul Dan Ispas a subliniat vibrantul mesaj de solidaritate transmis peste decenii de Monumentul Ostașului Român, rodul eforturilor îngemănate ale celor doi creatori ai săi, sculptorul Vida Geza și arhitectul Anton Dâmboianu. La final, vorbitorul a transmis salutul primarului Gabriel Popa și regretul acestuia că nu a putut participa la festivitatea de la Monumentul Vânătorului de Munte, probleme de serviciu ce nu puteau fi reprogramate, împiedicându-l să fie alături de concitadinii săi la aniversarea Zilei Armatei Române.

În cea de-a doua parte a festivității aniversare, Corul Asociației „Avram Iancu” Beiuș a intonat câteva cântece patriotice și militare, printre care, firește, și „Marșul lui Iancu”, după care membrii asociației și cadrele militare în rezervă au depus un omagiu floral la picioarele statuii ostașului român ce amintește de bravii combatanți din Divizia a 3-a de Munte, care, sub comanda generalului Leonard Mociulschi, elibera pe vecie Beiușul.

În cuvântul de final, Viorel Ianc, președintele Asociației „Avram Iancu” Beiuș, a evidențiat următoarele:

„Gestul ca atare, de a nu uita, este cel care trebuie să primeze! Să ne uităm cu pioșenie la ostașii români, la eroii care au căzut pe câmpurile de bătălie pentru ca noi, astăzi, să fim aici!”