Peste 500.000 de bihoreni sunt aşteptaţi duminică, 11 decembrie, la urne pentru a-şi alege reprezentanţii în viitorul Parlament. Pentru ca aceştia să-şi poată exercita dreptul la vot, au fost amenajate 652 secţii de votare la nivelul întregului judeţ. La acest scrutin se revine, după opt ani, la votul pe listă, astfel încât bihorenii vor putea vota la orice secţie de votare din judeţ, însă în localitatea de domiciliu vor putea vota doar la secţia la care sunt arondaţi.  

 

La alegerile parlamentare de duminică sunt aşteptaţi la urne 504.609 bihoreni, care vor avea de optat între listele propuse de 10 formaţiuni politice. La nivelul întregului judeţ, au fost amenajate 652 secţii de votare, cele mai multe, 143, fiind în municipiul Oradea. Potrivit tragerii la sorţi efectuată de Biroul Electoral Judeţean, ordinea partidelor pe buletinele de vot pentru Senat este următoarea: 1- UDMR, 2 - Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE), 3 - PSD, 4 - PNL, 5 - PER, 6 - PRU, 7 - PRM, 8 - PMP, 9 - USR, 10 - ANR. Pentru Camera Deputaţilor, ordinea se păstrează, însă au fost adăugate şi listele propuse de organizaţiile aparţinând minorităţilor naţionale, altele decât maghiară. Astfel, buletinele de vot pentru Camera Deputaţilor vor cuprinde, în ordine, următoarele liste: 1 - UDMR, 2 - ALDE, 3 - PSD, 4 - PNL, 5 - PER, 6 - PRU, 7 - PRM, 8 - PMP, 9 - USR, 10 - ANR, 11 - Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, 12 - Uniunea Armenilor din România, 13 - Asociaţia Macedonenilor din România, 14 - Uniunea Elenă din România, 15 - Uniunea Bulgară din Banat - România, 16 - Uniunea Croaţilor din România, 17 - Asociaţia Liga Albanezilor din România, 18 - Uniunea Democrată a Slovacilor şi Cehilor din România, 19 - Asociaţia Partida Romilor „Pro Europa”, 20 - Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România, 21 - Uniunea Culturală a Rutenilor din România, 22 - Forumul Democrat al Germanilor din România, 23 - Uniunea Sârbilor din România, 24 - Uniunea Polonezilor din România, 25 - Uniunea Democrată Turcă din România şi 26 - Asociaţia Italienilor din România.   

Ieri au fost distribuite către circumscripţii toate materialele necesare votării, acestea aflându-se sub pază. Azi, structurile MAI vor fi la primării pentru ca, împreună cu preşedinţii secţiilor de votare, să preia pachetele cu buletine de vot şi materialele votării, şi să le transporte în secţiile de votare.

La aceste alegeri se poate vota cu cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, cartea de identitate electronică, cartea de identitate electronică provizorie, buletin de identitate, carnet de serviciu militar (pentru elevii şcolilor militare), paşaport diplomatic, paşaport diplomatic electronic, paşaport de serviciu (albastru şi negru) şi paşaport de serviciu electronic. Nu se poate vota cu paşaportul simplu. Aşa cum se ştie, vor putea vota toţi cetăţenii cu drept de vot, cu condiţia să fi împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor. Vor exista două tipuri de liste: permanente, pe care vor vota cetăţenii cu domiciliul în raza secţiei de votare, şi suplimentare, pe care vor putea vota cetăţenii cu domiciliul în raza secţiei de votare care nu figurează în listele permanente (omişii), membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare, cei care asigură paza, precum şi persoanele care nu se află în localitatea de domiciliu în ziua votului, cu condiţia să aibă domiciul în judeţul Bihor. De asemenea, pot vota pe liste suplimentare, persoanele care candidează pentru un mandat de parlamentar în Bihor, dar domiciliază în alt judeţ sau Capitală. În ceea ce priveşte urna mobilă, spre deosebire de alte alegeri, de această dată nu mai trebuie depuse solicitări cu o zi înainte decât în cazul în care solicitarea este pentru un număr de peste 200 de persoane. În restul cazurilor, solicitările se depun în ziua votului. Votarea va începe la ora 7.00 şi se va încheia la ora 21.00, odată cu închiderea urnelor. Alegătorii vor primi două buletine de vot, unul pentru Senat şi unul pentru Camera Deputaţilor. Fiecare secţie de votare va avea câte un operator de calculator, care va scana, cu tableta, actele de identitate la intrarea în secţie şi abia apoi alegătorii vor primi buletinele de vot. Trei noutăţi au intervenit în legislaţie cu ocazia acestui scrutin. Una dintre ele este obligaţia preşedinţilor secţiilor de votare ca, la ora 21.00, după închiderea secţiei, să asigure securitatea ştampilelor prin închiderea acestora în plicuri transparente. De asemenea, în premieră, procesul de numărare a voturilor va fi filmat şi înregistrat cu tableta de către operatorul din secţia de votare. O altă noutate este aceea că predarea sacilor cu buletinele de vot de către preşedintele secţiei de votare, însoţit de locţiitor, se va face la Prefectura Bihor, în baza unor grafice, şi nu la sediul judecătoriilor aşa cum se întâmpla până acum.