Bihorul în zodia covidului - Luna octombrie va fi „în fierbere”!
Luna care stă să înceapă va fi una dificilă, conform specialiștilor de la Direcția de Sănătate Publică Bihor, citați de prefectul Dumitru Țiplea. Numărul cazurilor va crește, iar secția de Terapie Intensivă va continua să se umple. Speriați de amploarea infecțiilor, bihorenii au început să ia cu asalt centrele de vaccinare, numărul celor vaccinați crescând de la 156 duminică, la 1.274 miercuri. Să nu fie însă prea târziu.
Situația pandemică din județul Bihor a fost analizată ieri, într-o ședință a Colegiului Prefectural, care s-a ținut în sala mare a Prefecturii, de la ora 10.00. La începutul ședinței, dr. Daniela Rahotă a făcut o scurtă analiză comparativă a modului în care au evoluat pandemiile, subliniind că cele din ultimele decenii au fost controlate cu ajutorul vaccinurilor. Apoi a vorbit despre istoricul virusului SARS-CoV-2 concluzionând că la nivel global, până în 2021, aproape 232 de milioane de oameni s-au infectat și peste 4,7 milioane de oameni au murit. În România, au fost confirmate oficial aproape 1,2 milioane de cazuri și au decedat aproape 36 de mii de persoane.
„Ne aflăm în valul patru care, așa cum spun specialiștii, este valul persoanelor nevaccinate. Conform situației din săptămâna 13-19 septembrie, 35.5% din totalul cazurilor s-au înregistrat în București, Timiș, Cluj, Ilfov și Iași, 75.8% din cazurile confirmate au fost înregistrate la persoane nevaccinate, 28% din totalul deceselor au fost înregistrate în Suceava, Bistrița-Năsăud, București, Maramureș și Botoșani și 91.5% din decesele înregistrate au fost la persoane nevaccinate. În județul Bihor, până la 24 septembrie, am avut aproape 31 de mii de cazuri, cu 91,24% persoane vindecate și 5,2% decedate. Vârsta medie a celor care s-au îmbolnăvit a fost 49 de ani, iar vârsta medie a celor care au decedat a fost 70 de ani. Cele mai multe cazuri de Covid-19 raportate într-o singură zi, de la izbucnirea pandemiei, au fost înregistrate în luna noiembrie a anului trecut, în jur de 375. În ultimele două luni, numărul cazurilor active a crescut de la 7 în luna iulie, la 1.224 pe 24 septembrie”, a spus, printre altele, directoarea executivă a DSP Bihor, Daniela Rahotă, care a prezentat și o situație a vaccinărilor în județul Bihor până la data de 24 septembrie, subliniind că este metoda cea mai sigură și mai la îndemână atât pentru sănătatea proprie, cât și pentru a opri pandemia și a scăpa de restricții: „S-au vaccinat, în total, 142.702 persoane, înregistrându-se doar 70 de efecte adverse. Cei mai mulți vaccinați sunt în Oradea și împrejurimi (între 30 și 50%). Urmează, cu o rată de vaccinare cuprinsă între 20 și 30%: Valea lui Mihai, Marghita, Sârbi, Biharea, Borș, Nojorid, Hidișelul de Sus, Salonta, Beiuș, Rieni, Lunca, Ștei, Câmpani și Nucet. La polul opus se află localitatea Roșia, singura cu o rată de vaccinare de 0-5%”.
În ceea ce privește pregătirile pentru a face față creșterii abrupte înregistrate în valul 4, prefectul Dumitru Țiplea a declarat: „Avem 57 de paturi de Terapie Intensivă în Bihor, un număr mare comparativ cu ce se întâmplă în țară. Dacă toate județele ar avea tempoul nostru ca și creștere a numărului de paturi ATI, în țară ar fi 2.300 de paturi, dar sunt doar 1.300. Noi avem în acest moment 34 de pacienți la ATI, dar 10-12 paturi sunt ocupate de persoane din alte județe. Ceea ce este în regulă, atâta timp cât pacienții din Bihor au locuri la ATI. Estimăm că luna octombrie va fi o lună în fierbere, cu o creștere abruptă”.
Conform DSP Bihor, miercuri, 29 septembrie, în județ erau 1.562 de cazuri active cu 186 de cazuri noi, confirmate în ultimele 24 de ore. Vestea bună este însă că numărul persoanelor care s-au vaccinat a explodat efectiv, ajungând la 1.274 într-o singură zi. Numărul total al persoanelor vaccinate cu schemă completă, în județul Bihor, este de 144.076. La nivel național au fost raportate 10.826 de noi infectări și 207 decese. Miercuri s-au vaccinat 42.812 de persoane (20.254 cu doza III), numărul total al românilor vaccinați ajungând la 5.353.033.
De cand sotul meu este internat la spotalul TBC oRADEA cu covid noi am trimis prin portar pachete cu haine de schimb si hrana.Daca hrana a ajuns pachetele cu haine, chiloti, ciotapi, pijamale, un halat de casa nu au ajuns.in acest moment sotul meu,om de peste 65 de ani sta in pielea goala, este umilit.Din discutia cu asistenta medicala d ela interiot 614 cel acizat este bolnavul , ca face probleme , ca-si da masca jos . Bolnavii sunt bolnavi si eu au nevoie de intelegere si ajutor ,in clusiv psihologic. Am insistat ,insist sa stiu unde sunt hainele trimise, de ce sotul este tinut in pielea goala ?
Suntem si noi victimile covod.Sotul mei internat in noaptea de 23.sept. la sectia a III-a a fost salvar de d-na doctor Sabau Gabriela.