Bilanț 2021 - Poliția Locală Oradea în pandemie
2021 a fost un an plin pentru angajații poliției locale. Cei 67 de oameni care formează Poliția Locală au patrulat în cele 8 zone ale orașului, au amendat orădenii care nu au respectat semnele de circulație sau au parcat neregulamentar, au verificat persoanele cu Covid-19 dacă sunt la domiciliu și au încercat să limiteze cerșetoria.
Viceprimarul Arina Moș, în calitate de coordonator al Direcției Poliția Locală din Primăria Oradea, a susținut marți, 1 februarie, împreună cu Samuel Milian, directorul executiv al direcției, raportul pe 2021 al Direcției Poliția Locală Oradea.
„Activitatea serviciului a cunoscut o îmbunătățire în ansamblul ei raportat la anul 2020, constând în eficientizarea activității operative printr-o mai bună coordonare a polițiștilor locali determinând astfel timpi de reacție mai buni la sesizările cetățenilor și o prezență constantă în zonele vulnerabile. Deși are zilnic un număr mic de patrule în teren, maxim 5 patrule pe zi, în cadrul compartimentului de ordine publică și rutieră, respectiv o patrulă în cel de combatere a cerșetoriei, am venit în sprijinul colegilor cu date din teren furnizate în timp real prin intermediul șefului de birou sau de serviciu care coordonează punctual agenții spre zonele în care constată posibile situații contravenționale de competența Poliției Locale”, a spus directorul executiv Samuel Milian.
Misiunea principală a patrulelor de ordine publică şi rutieră este aceea de menţinere a ordinii şi liniştii publice în cele 8 zone ale Oradiei: Nufărul, Velenţa, Centru Nord, Oraşul Nou, Ioşia, Oncea, Podgoria şi Episcopia Bihor. Pe acest segment, în 2021, agenții au fost solicitați pentru tulburarea liniștii publice, ocuparea domeniului public, blocare acces garaj sau poartă imobil, staționare neregulamentară, depozitări ilegale de deșeuri, terenuri neîntreţinute şi necosite etc. Aceștia au aplicat, anul trecut, 1.001 sancţiuni contravenţionale în valoare de puțin peste 233 de mii de lei (60,46% mai mult decât în 2020), înregistrându-se o creștere de 28% a constatărilor.
Cele mai multe sancţiuni au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor legale privind semnificaţia indicatoarelor rutiere (de oprire şi staţionare interzisă, accesul interzis) sau alte cazuri de opriri neregulamentare prevăzute în hotărârile de consiliu local. În anul 2021 au fost constatate 2.434 de contravenţii din care 1.353 avertismente şi 1.081 amenzi contravenţionale în sumă totală de peste 392 de mii de lei. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2020 s-a înregistrat o creștere de 19% pe constatări, iar pe valoarea amenzilor de 82%.
Cerșetori amendați, bolnavi cu Covid-19 verificați!
Samuel Milian a menționat că, în cursul anului trecut, Poliţia Locală Oradea a acţionat și pentru diminuarea cerșetoriei, fenomen care creşte cu preponderenţă în zilele de duminică în proximitatea bisericilor, intersecţiilor, parcărilor centrelor comerciale, zonei Gara Oradea, parcurilor, zonelor limitrofe pieţelor agroalimentare. Pe parcursul anului 2021, polițiștii locali au aplicat 622 de contravenții persoanelor care apelau în mod repetat la mila publică (545 de contravenții) și 67 de persoane care nu dețin imobil de locuit și care, fie au fost ridicate și transportate spre centrul comunitar Gutenberg, fie îndrumate spre localitățile de domiciliu. Valoarea totală a sancțiunilor pe acest segment a fost de aproape 108 mii lei.
În ceea ce privește activitatea de control comercial, agenţii Poliţiei Locale au aplicat 335 de sancţiuni în valoare de 157 de mii de lei, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2020 înregistrându-se o scădere de 22.39% pe constatări și o valoare a amenzilor mai mică cu 8,13%.
Samuel Milian a declarat că, anul trecut, activitatea de Secretariat și Relaţii cu publicul a gestionat 15.714 documente din care 12.056 adrese şi 1.471 sesizări primite de la cetăţeni sau persoane juridice, respectiv 3.533 acte emise (somaţii şi notificări privind salubrizarea terenurilor, adrese, etc.).
Dispeceratul Poliţiei Locale Oradea a înregistrat 6.370 sesizări și reclamații telefonice, venite din partea cetăţenilor iar prin aplicația Oradea City Report on-line, au fost direcţionate către Dispecerat 3.703 petiții online care au fost rezolvate în termenul stabilit.
Potrivit aceleași surse, pe perioada stării de alertă, s-a întocmit 752 de sancțiuni privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19. Valoarea totală a acestora a fost de 139.500 lei. Până la sfărșitul anului, polițiștii locali au verificat la domiciliu sau reședință, 7.315 persoane izolate și carantinate conform deciziilor de carantinare emise de către Direcția de Sănătatea Publică Bihor.
La finalul conferinței, Samuel Milian a ținut să precizeze că „deși activitatea direcției a crescut constant în ultimii ani și suprafața locativă a orașului s-a extins cu câteva cartiere noi și cu 3 parcuri industriale, iar zonele pietonale s-au dublat, personalul Politiei Locale este aproximativ același din anul 2011, adică în jur de 67 de polițiști locali cu mici fluctuații”.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.