În anul 2020, numărul autorizaţiilor de construire, al certificatelor de urbanism şi al autorizaţiilor de desfiinţare emise de Instituţia Arhitectului Şef din Oradea a scăzut, în medie, cu 14-15% faţă de anul 2019, însă, pentru anul în curs, se preconizează o creştere a numărului de imobile în construcţie.

 

Arhitectul-şef al Primăriei Oradea, Radu Fortiș, a prezentat, ieri, bilanţul activităţii derulate în 2020 de direcţia pe care o conduce. Fortiş a menţionat că, din cauza pandemiei, Instituţia Arhitectului Şef a lucrat într-o formulă restrânsă. „În 2020 am constatat o ușoară scădere a tuturor cererilor pentru emiterea de certificate de urbanism, autorizații de construire, autorizații de desființare, fiind undeva la nivelul anului 2016. Cu toate acestea, dintre municipiile reşedinţă de judeţ avem dinamica cea mai mare, având o perspectivă frumoasă pentru 2021”, a declarat arhitectul şef al municipiului Oradea. Astfel, anul trecut au fost emise 6.365 de certificate de urbanism (mai puţine cu 13,82% faţă de anul 2019), 2.481 autorizații de construire (mai puţine cu 12,08% faţă de 2019) și 116 autorizații de desființare (mai puţine cu 18,31% faţă de anul trecut). La clădiri, autorizaţiile de construire au fost mai puţine cu 14,49%, iar la reţele – scăderea e de 23,6%. „Din totalul autorizațiilor de construire, autorizațiile pentru intrare în legalitate reprezintă în continuare un procent destul de mic, motiv pentru care încercăm să găsim metode pentru identificarea construcţiilor ilegale”, a menţionat Radu Fortiş. Astfel, se are în vedere survolarea cu drona a unor zone extinse din municipiu.

În 2020, s-a păstrat nivelul taxelor percepute pentru emiterea documentelor în regim de urgenţă, iar la finalul anului s-a constatat că o treime dintre certificatele de urbanism şi un sfert din autorizaţiile de construire au fost solicitate în regim de urgenţă. Pe de altă parte, anul trecut Instituţia Arhitectului Şef a început emiterea certificatelor de urbanism online, până la sfârşitul anului înregistrându-se aproximativ 290 de solicitări, majoritatea pentru construcţii. Partea cea mai importantă a activității Instituției Arhitectului Șef se reflectă în  activitatea Comisiei Municipale de Urbanism și Amenajare a Teritoriului (CMUAT) în cadrul căreia au fost prelucrate anul trecut un număr de 4.067 de documente. Astfel, în cadrul CMUAT au fost analizate 254 de documentații de urbanism, fiind avizate 88 de PUZ-uri (dintre care 59 avizate favorabil) și 166 de PUD-uri (dintre care 121 avizate favorabil). Totodată, în anul 2020 au fost înaintate spre analiză și aprobare Consiliului Local 99 documentații de urbanism, respectiv 33 de PUZ-uri și 66 de PUD-uri. De asemenea, au fost date 849 de avize de oportunitate, care vor fi active în acest an. „Trendul este crescător, ceea ce dă o perspectivă favorabilă pentru viitor”, a menţionat arhitectul şef.

În acest moment, Instituția Arhitectului Șef are în derulare următoarele proiecte importante: elaborarea PUZ zona construită protejata Centru istoric, proiect cu finanţare europeană; stabilirea standardelor unice în domeniul urbanismului și amenajării teritoriului; preluarea documentațiilor de urbanism online; emiterea online a actelor eliberate de IAS; instituirea Comisiei de acorduri unice; realizarea hărților interactive pentru cetățeni; refacerea zonelor publice cu impact major asupra vieții și imaginii urbane și reabilitarea fondului construit din zona centrală a municipiului. La acest ultim capitol sunt vizate: proiectul pilot pentru zona Rogerius, amenajarea grădinii botanice din zona Nufărul, realizarea proiectului pentru viitorul stadion municipal, realizarea Planului de Urbanism Zonal pentru zona Bulevardul Decebal – strada Tudor Vladimirescu, Piaţa Concordiei, regenerare urbană în zona Gării CFR. În privinţa PUZ-ului din zona Decebal-T. Vladimirescu, arhitectul şef a menţionat că se doreşte impunerea unei suprafeţe minime pe care să fie făcută „restructurarea” imobilelor de pe Bulevardul Decebal, având în vedere că partea cu case trebuie să se transforme într-o zonă stradală care „să se potrivească unui bulevard”. Pe strada Tudor Vladimirescu, pentru IAS sunt importante două amplasamente: sediul RER şi Grupul Şcolar Ioan Bococi. Pentru aceste spaţii sunt mai multe „scenarii posibile”, cum ar fi transformarea terenului pe care se află RER în zonă de afaceri, respectiv amenajarea unui spaţiu verde în locul liceului şi, implicit, mutarea instituţiei de învăţământ.