2023 a fost un an important pentru Complexul muzeal orădean, numărul vizitatorilor a crescut, iar sumele atrase din vânzarea biletelor de intrare au ajuns la 1.456.866 de milioane de lei.

                          

Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal alături de Consiliul Judeţean Bihor a organizat, joi, 8 februarie, la sediul instituției din Str. Armatei Române nr. 1/A (Sala Lapidariu), o conferință de presă, în cadrul căreia au fost prezentate realizările instituției muzeale în anul 2023.

Conferința de presă a fost susținută de către Călin Gal, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor, și de prof. univ. dr. Gabriel Moisa, manager al Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, și a presupus analiza economică și activitățile pe care instituția muzeală le-a avut anul trecut, un an cu numeroase șantiere arheologice, cu proiecte culturale de anvergură, numeroase expoziții și ateliere de educație muzeală.

În 2023 au fost în total 160.359 de vizitatori, din care 122.073 au fost plătitori. Numărul de vizitatori a crescut considerabil faţă de 2019, când 57.047 de persoane au intrat în muzeele din complex (dintre care 22.257 au fost plătitori), dar și față de 2022, când au fost 106.517 de vizitatori.

„Numai la Tipografia de idei au fost în jur de 25.000 de vizitatori. Însă, de multe ori, colegii nu au făcut faţă când pe la poarta principală a muzeului intrau mai multe grupuri”, a precizat Gabriel Moisa.

18.687.357 de lei au fost veniturile complete ale complexului muzeal, suma adunând şi subvenţii de la bugetul alocat de CJ Bihor, bani folosiți din excedentul anului 2022, fie din fonduri europene.

În cadrul conferinței de presă, pe lângă analiza calitativă și cantitativă a instituției muzeale, au fost anunțate și noile proiecte, dar și o parte dintre evenimentele-surpriză pregătite pentru anul 2024.

Proiecte propuse pentru 2024

Proiecte depuse, aflate în faza de evaluare, sunt următoarele: „Centre culturale digitale în zona transfrontalieră Româno-Maghiară”, cu titlul în limba engleză „Culture hubs in the Romanian-Hungarian cross-border area” - Acronim: CultureHubs, valoarea totală eligibilă a proiectului, în cuantum de 2.468.617,90 euro, din care valoarea aferentă Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal este de 1.554.822,90 euro (inclusiv TVA), contribuția Județului Bihor fiind de 31.096,46 Euro (inclusiv TVA), reprezentând 2% din valoarea totală eligibilă; „Peste Granițe: Inovații în explorarea arheologica și tehnici non-invazive pentru conservarea patrimoniului cultural”, cu titlul în limba engleză „Beyond Borders: Innovations in archaeological exploration and non-invasive techniques

for the preservation of cultural heritage”, Acronim –SensingHeritage. Valoarea totală eligibilă în cadrul proiectului aferent Muzeului Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal - valoarea totală eligibilă 473.438,50 euro (inclusiv TVA), contribuția Județului Bihor fiind de 9.468,77 euro (inclusiv TVA), reprezentând 2% din valoarea totală eligibilă.

Proiect câștigat: Acreditare Erasmus+ pentru o perioadă de 4 ani, începând cu anul 2024. Valoarea sprijinului oferit va fi comunicată în cursul lunii martie 2024.

De asemenea, vor continua proiectele culturale Zilele Muzeului Țării Crișurilor, Zilele Filmului Istoric, Colocviile Muzeului Țării Crișurilor și

Tipografia de idei.