Biserica Sfântul Ladislau din Oradea este supusă, în aceste zile, unor lucrări efectuate la înălțime, care vizează schimbarea celor patru ceasuri de sus, dar și a ceasului de jos, aflat deasupra intrării în lăcașul de cult.

 

Lucrările sunt executate de firma Oraexactă din Oradea, care are o experiență de 14 ani în comercializarea și montarea unor diverse tipuri de ceasuri, orologii, sisteme de ceasuri etc.

Potrivit lui Füstös Makar István, directorul general al firmei, lucrările au început în urmă cu o lună. De-a lungul timpului, sistemele de distribuţie a timpului s-au îmbunătăţit semnificativ datorită evoluţiei din domeniul electronicii. Sincronizările radio şi GPS au reprezentat îmbunătăţiri majore, urmate de dezvoltarea distribuţiei codate a timpului.

„Cadranele au 160 de cm, iar lucrarea a fost una complexă, întrucât a trebuit să respectăm exact modelul care a fost înainte. Vineri (astăzi – n.r.), se finalizează  lucrarea. Colaborarea cu Biserica Sfântul Ladislau a început în urmă cu patru ani, când ne-am ocupat și de automatizarea clopotelor. Cel mai probabil, după forma și tehnologia de fabricație, cadranele au fost montate de o firmă din Austria, în urmă cu aproximativ 150 de ani”, a precizat Füstös Makar István. „Cinci mecanisme vor funcționa până la urmă aici, la această biserică”, a subliniat el.  

Biserica Sfântul Ladislau din Oradea este unul dintre cele mai vechi edificii ecleziastice ale orașului. În biserică, se găsește cel mai vechi altar din Oradea care se află în uz din 1730 până în prezent. Lucrările de construcție a bisericii care, o vreme, a îndeplinit funcția de catedrală episcopală, au început în jurul anului 1720 și au fost finalizate în 1741.