Bisericuța de lemn de lângă Spitalul Clinic Municipal Dr. „Gavril Curteanu” a fost demontată în aceste zile, urmând ca, pe actualul amplasament, să fie ridicată o biserică de zid, cu acces din parcarea publică.

Biserica „Sfântul Spiridon” din Oradea a fost construită în urmă cu aproximativ douăzeci de ani, pentru a deservi atât bolnavii internați în spitalul din vecinătate, cât şi locuitorii din cartier. În ultimii ani, bisericuța a devenit neîncăpătoare pentru numărul mare de credincioși care participă la slujbe în duminici și sărbători, mulți dintre ei fiind nevoiți să stea afară, chiar și pe timpul iernii. 

„Ne-am propus să construim biserica într-un interval de timp cât mai scurt, și fără a căuta susținere din partea instituțiilor Statului. Nu vom apela, sub nicio formă, la banul public, ci vom construi biserica cu forțele noastre, ale celor care iubim această comunitate, și ne dorim să construim biserica”, ne-a declarat preotul paroh. Ciprian Mega a fost numit paroh la Biserica „Sf. Spiridon” de lângă Spitalul Municipal la începutul anului 2018, acolo unde slujește împreună cu părintele Tudor Matei.

Zilele acestea, bisericuța de lemn a fost demontată, urmând ca, pe actualul amplasament, să fie construită o biserică de zid, cu acces din parcarea publică.

„Biserica a fost construită în urmă cu douăzeci de ani, pentru a deservi bolnavii internați în spitalul din vecinătate. Întrucât începutul a fost unul foarte greu, lăcașul de cult a fost construit în condiții modeste, după cum povestesc cei care au fost alături de această biserică, încă de la începuturile ei. Au fost aduși bușteni din pădure, care au fost tăiați la fața locului și, cu acest material lemnos, a fost încropită o capelă, acoperită cu tablă. Practic, o capelă provizorie, fără nicio legătură cu arhitectura tradițională a bisericilor românești din lemn. Ulterior, destinația capelei a fost schimbată. Aceasta nu a mai deservit bolnavii din spital, ci a primit statutul de parohie, fiindu-i arondate câteva străzi din Cartierul Rogerius”, ne-a declarat preotul Ciprian Mega.

De-a lungul timpului, din cauza ploilor, apa a trecut prin acoperișul bisericii, iar lemnul a putrezit. Preotul spune că, dacă nu s-ar fi luat hotărârea de a construi o biserică nouă, ar fi fost necesar ca, în decursul acestui an, să fie schimbat acoperișul capelei, ceea ce ar fi presupus „o cheltuială mare, fără sens”.

„Pe lângă argumentele care țin strict de parohia noastră și de nevoia unui spațiu liturgic adecvat, capela provizorie nu mai corespundea nici din punct de vedere urbanistic. La vremea apariției ei, zona arăta diferit. Parcarea publică și Piața Rogerius nu existau. În vecinătatea gheretelor de tablă, care constituiau Piața Rogerius în anii 2000, arhitectura bisericuței nu deranja. Astăzi, însă, izolată într-un colț de parcare, fără nicio vizibilitate și fără nicio arhitectură, capela nu-și mai găsea locul. De aceea, am hotărât să construim o biserică nouă, care să corespundă nevoilor parohiei noastre și, în același timp, să pună în valoare zona în care se află. Ne dorim ca noua biserică să ofere o identitate Pieței Rogerius. Chiar dacă, momentan, slujim într-un cort, oamenii vin în număr foarte mare la biserică”, a precizat interlocutorul nostru.

 

Preotul-regizor

Ciprian Mega a debutat ca regizor, în 2015, cu scurtmetrajul „Nunta lui Iov”, filmul fiind selectat, în același an, la Festivalul de la Cannes. În 2016, debutează și în lungmetraj, cu pelicula „Dimineața care nu se va sfârși”, cu Ela Ionescu, Valeriu Andriuță și Ovidiu Crișan, în rolurile principale. Dincolo de subiectul extrem de incitant - povestea unei prostituate românce în Cipru - filmul „Dimineaţa care nu se va sfârşi” scoate la iveală aspecte grave privind diaspora și neimplicarea diplomației în problemele grave cu care se confruntă românii aflați peste graniță. Cum la fel de bine aspectate sunt fisurile din interiorul clerului, atunci când politicul impune și dispune.

Producția, purtând semnătura lui Ciprian Mega, este una care iese din linia obișnuită a cinematografiei românești, asta și datorită faptului că regizorul (care semnează și scenariul) este preot. Născut pe 24 iulie 1985, Ciprian Mega a absolvit Seminarul Teologic „Chesarie Episcopul” din Buzău. A urmat studii universitare de licență la Facultatea de Teologie „Andrei Șaguna” din Sibiu și studii postuniversitare, de doctorat, în Marea Britanie, la Nottingham și Londra. Hirotonit preot în 2009, ajunge, un an mai târziu, în Biserica Ortodoxă a Ciprului, unde formează parohia românească și construiește prima biserică românească din Cipru și un așezământ românesc în proximitatea ei. Ciprian Mega este căsătorit cu Laura Mega, scenograf și producător de film, și are patru copii: Iliana, Maria, Anastasia și Pavel.

„Nu pot fi pe placul tuturor și nici nu-mi doresc lucrul acesta. Ceea ce-mi propun este să-l fac cunoscut oamenilor pe Hristos!”, a conchis interlocutorul nostru.