Stadiul lucrărilor la cel mai modern campus școlar pentru învățământ special din România a fost prezentat, ieri, jurnaliștilor. Campusul este situat în Oradea, pe strada Ceyrat nr.4, iar până în prezent au fost executate și decontate lucrări de aproximativ 5,5 milioane euro.

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a prezentat luni, 20 decembrie, în cadrul unei conferințe de presă în teren, stadiul lucrărilor la Campusul școlar pentru învățământul special, situat în Oradea, pe strada Ceyrat. Este vorba despre o lucrare pe care Consiliul Județean Bihor o derulează de anul trecut, de la finalul lunii august (când au început lucrările), urmând să se finalizeze în anul 2023.

„Dacă totul va fi bine, anul școlar 2023-2024 ar urma să înceapă pentru elevii de la învățământul special într-o locație nouă, în condiții mult mai bune față de ceea ce se întâmplă în momentul de față”, a anunțat Ilie Bolojan în deschiderea conferinței de presă.

Lucrarea se află în plină desfășurare, iar până în prezent au fost executate lucrări de aproximativ 5,5 milioane euro, lucrări care au fost decontate deja. „Față de situația decontării, constructorul a executat lucrări în avans, valoarea totală, actualizată, a acestei lucrări fiind de aproximativ 18 milioane de euro. Campusul cuprinde mai multe corpuri de clădire, dintre care șase sunt noi, iar două sunt foste clădiri militare, care sunt reabilitate și care vor avea destinație de săli de sport și de evenimente”, a precizat președintele CJ Bihor.

„În momentul de față, stadiul fizic al lucrărilor este undeva la 55%. Proiectul cuprinde opt clădiri, din care două sunt în reabilitare și șase corpuri de clădiri noi. Toate rețelele exterioare sunt finalizate, iar anul viitor vom începe lucrările la alei și spații verzi. Patru clădiri - cantina, cabinetele medicale, internatul și cea pentru învățământ primar - sunt în stadiul de finizaje, iar de anul viitor începem finisajele și la celelalte patru corpuri de clădiri”, a menționat Alex Ienciu, inginer la firma de construcții.

A urmat un tur al clădirii, prilej pentru jurnaliști să vadă care este stadiul lucrărilor în momentul de față.

Astfel, cele opt clădiri sunt: C1 - pentru învățământ preșcolar și primar (P+2E) - 23 săli de clasă, cabinete psihopedagogie, săli multifuncționale (suprafața utilă: 2.418 mp); C2 - pentru învățământ gimnazial și bibliotecă (P+3E) - 18 săli de clasă, cabinete psihopedagogie/kinetoterapie, bibliotecă (suprafața utilă: 1.688 mp); C3 - Internat (S+P+4E) - adăpost ALA, depozite, 53 camere - 140 locuri, zone multifuncționale/ jocuri (suprafața utilă: 4.791 mp); C4 - Cabinete medicale (P+1E) - 9 săli de clasă, sală kinetoterapie, cabinete medicale/ psihopedagogic/ stomatologic (suprafața utilă: 1.476 mp); C5 - Sală de mese (S+P) - săli depozitare/ preparare, spații frigorifice, bucătărie, sală de  mese (suprafața utilă: 976 mp); C6 - Bazin hidtroterapie (Sp+P) - bazin hidroterapie, vestiare (suprafața utilă: 656 mp); C7 - Ateliere pratică (P+Ep) - ateliere practică, săli multifuncționale, sală evenimente (suprafața utilă: 1.797 mp); C8 - Sală de sport (P) - săli activități sportive, vestiare, depozite echipamente (suprafața utilă: 1.578 mp).

Valoarea actualizată a proiectului este 91.505.660,47 lei, cu TVA. Executantul este asocierea de firme: Drum Asfalt, Trameco, Vega ’93 și Struktoplan. Termenul de finalizare a lucrărilor, conform contractului, este august 2023.