Orădenii și locuitorii din 11 comune învecinate pot solicita, din 8 mai, cartea de identitate electronică. Actul este gratuit, digitalizat complet și oferă acces securizat la servicii publice online. Lansarea oficială a avut loc la sediul Serviciului de Evidență a Persoanelor din Oradea.

Oradea a devenit unul dintre centrele pilot pentru emiterea noii cărți de identitate electronice, în cadrul unui proiect național derulat de Ministerul Afacerilor Interne și finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Actul digital poate fi solicitat, începând de joi, 8 mai, de către toți cetățenii cu domiciliul în Oradea sau în cele 11 comune arondate: Hidișelu de Sus, Lăzăreni, Tămășeu, Biharia, Nojorid, Sântandrei, Paleu, Cetariu, Oșorhei, Copăcel și Ineu.

Evenimentul de lansare a avut loc la sediul Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor, în prezența chestorului de poliție Cătălin-Aurel Giulescu, directorul Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor. Acesta a anunțat că interfața de programare online a fost activată joi dimineață la ora 8.00, iar primele două zile s-au ocupat integral.

„Sunt disponibile opțiuni de programare pentru cele patru ghișee funcționale din municipiul Oradea. Mulțumim autorităților locale pentru sprijinul acordat în operaționalizarea acestora încă din prima zi”, a precizat Giulescu.

Noile cărți electronice vor fi livrate începând cu 19 mai. Primele emise la Oradea au fost produse în mai puțin de 72 de ore, deși termenul estimat oficial este de 12 zile.

 

Act gratuit, complet digitalizat și sigur

Documentul este gratuit pentru cetățeni. Deși costul real este de 67 de lei, acesta este acoperit integral prin PNRR pentru primele 5 milioane de acte emise. Până acum, la nivel național, au fost eliberate peste 8.000 de cărți electronice, în cadrul unui proiect pilot implementat anterior la Cluj-Napoca și București.

Cartea electronică de identitate este dotată cu un CIP similar unui SIM, care stochează: numele părinților, locul nașterii, domiciliul, două amprente digitale, precum și două certificate digitale – unul pentru autentificare și altul pentru semnătură electronică. Versiunea fizică a documentului conține doar date de bază: fotografia, numele, prenumele și data nașterii.

Prin intermediul aplicației dedicate, disponibilă momentan pentru Windows (urmând să fie lansată și o versiune mobilă până la finalul anului), cetățenii pot accesa servicii publice precum: obținerea cazierului, certificatului de domiciliu, plata taxelor sau înmatriculări auto. Certificatele digitale sunt protejate cu PIN și devin active doar la inițiativa titularului, fără riscul ca datele să fie accesate fără consimțământ.

Procedura de solicitare este complet digitalizată: cererea se completează online, datele se preiau automat din bazele de date interconectate, iar imaginea facială și amprentele sunt colectate temporar până la emiterea documentului. După depunerea cererii, cetățenii primesc notificări automate privind stadiul procesării.

Cartea electronică de identitate are o valabilitate de 5 ani pentru persoanele între 14 și 18 ani, 10 ani pentru adulți și valabilitate nelimitată pentru cei peste 70 de ani. Totuși, suportul digital este garantat pentru 10 ani, ceea ce poate necesita reînnoirea în caz de utilizare intensă.

 

Hub online, conectat la 100 de baze de date

Primăria Oradea a contribuit semnificativ la operaționalizarea proiectului, investind, între 2021 și 2025, aproape 558.000 de lei în lucrări de reparații și aproximativ 245.000 de lei în echipamente IT și de securitate. Printre dotările achiziționate se numără 22 de calculatoare, 28 de monitoare, camere foto, cititoare de amprente, cititoare de carduri, dispozitive pentru semnătură electronică și un sistem de supraveghere video.

Începând din luna iunie, Ministerul Afacerilor Interne va lansa un hub online, conectat la aproximativ 100 de baze de date, prin care posesorii cărții vor putea accesa documente și informații personale rapid și securizat.

Solicitările pot fi făcute de orice persoană cu vârsta peste 14 ani, indiferent de valabilitatea actualului act de identitate. Chiar și cei peste 70 de ani, care beneficiază de valabilitate nelimitată, pot opta pentru cartea electronică. Comunele care au propriul serviciu de evidență, cum este cazul Sânmartinului, nu sunt incluse momentan în program.

Autoritățile locale îi încurajează pe cetățeni să folosească platforma de programare online și să solicite noul act, mai ales dacă actuala carte de identitate urmează să expire înaintea viitoarelor alegeri.