Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor a aplicat, în cursul lunii iunie, 50 de sancţiuni, constând în 13 avertismente şi 37 de amenzi în valoare totală de 595.800 lei.

În luna iunie, în sectorul Siguranței alimentare, au fost efectuate 1.040 de controale și au fost recoltate 206 probe din alimente. Controalele au vizat toate categoriile de unități, de la cele de procesare și producție (abatoare, unități procesare carne, lapte, pește, produse de panificație, legume fructe, băuturi răcoritoare etc.), la cele de comercializare a produselor alimentare (supermarket, magazine, piețe, depozite, unități de restaurație, carmengerii, măcelării, etc.).

„Urmare a activităților de control realizate în acest sector au fost aplicate în total 23 sancțiuni, din care 3 avertismente și 20 amenzi contravenționale, în valoare totală de 186.800 lei, dispunându-se totodată suspendarea activității la trei unități. În cadrul activităților de control au fost reținute oficial 710.8 kg produse de origine animală neconforme care au fost dirijate spre neutralizare. Principalele neconformități constatate au fost reprezentate de comercializarea alimentelor în spații neautorizate sau în condiții de igienă necorespunzătoare, fără documentele prevăzute de legislație respectiv depozitarea, manipularea sau comercializarea de alimente fără respectarea prevederilor legale, neîntreținerea spațiilor de producție. În cursul lunii s-a intervenit operativ și au fost soluționate 11 alerte transmise prin platformele RASFF și AAC”, precizează DSVSA Bihor.

În sectorul Sănătății și bunăstării animale au fost efectuate 460 activități de control, fiind vizate diverse categorii de unități: cabinete veterinare, exploatații de animale de tip comercial și gospodăresc, unități farmaceutice, unități de nutriție animală, UAT-uri controale în trafic etc.

„Urmare a activităților de control realizate în acest sector au fost aplicate 27 sancțiuni, din care 10 avertismente și 17 amenzi contravenționale în valoare totală de 40.900 lei. Principalele neconformități constatate au fost reprezentate de nerespectarea prevederilor legale privind animalele de companie, comercializarea de animale fără documente, deținerea de animale neidentificate, exploatarea animalelor în condiții de zooigienă necorespunzătoare și utilizarea de mijloace auto fără autorizație”, menţionează DSVSA Bihor.

Tot în acest sector au fost recoltate probe de la 740 porci domestici și 494 mistreți pentru supravegherea virusologică a pestei porcine africană, respectiv 11.685 probe pentru leucoză enzootică și bruceloză bovină și 69 probe pentru anemia infecțioasă la cabaline. Urmare a activităților de supraveghere și control a bolilor la animale în cursul lunii iunie 2025 au fost diagnosticate 3 noi focare de pestă porcină africană - în localitățile Marghita, Cefa și Viișoara - și au fost stinse și ridicate măsurile de restricție în cazul a 4 focare din localitățile Mișca, Otomani și Valea lui Mihai. Tot în cursul lunii a fost declarat un focar de Leucoză enzootică bovină într-o exploatație comercială de tip A din localitatea Cuiești (comuna Brusturi).