Echipele Salvamont din țară, inclusiv cea din Bihor, vor primi, zilele acestea, căști cu radiocomunicații pentru salvarea aero, echipamente ce permit salvamontistului să țină legătura radio cu echipajul elicopterului.

 

Deşi salvamontiştii au făcut salvări montane cu suport aero de peste 30 de ani, iar prima şcoală Salvamont de salvare cu elicopterul a fost organizată în urmă cu 24 de ani, salvarea montană cu sprijin aero a căpătat, în ultimii ani, noi valenţe și a ajuns la un nivel deosebit de ridicat prin apariţia elicopterelor Inspectoratului General al Aviaţiei din dotarea SMURD sau al Poliţiei, elicoptere dotate cu troliu, pe care salvatorii montani au început să facă pregătirea specifică acestui domeniu.

„În acest moment, există în întreaga ţară peste 50 de salvamontişti pregătiţi şi dotaţi pentru salvarea din elicopter şi peste 300 de salvamontişti pregătiţi pentru lucrul la sol, respectiv semnalizarea şi comunicarea cu elicopterul, apropierea, accesul, respectiv coborârea din aparat şi transferul accidentatului, de anul trecut, fiind făcute şi primele exerciţii aero cu echipajele canine de căutare-salvare”, anunță, printr-un comunicat de presă, reprezentanții Salvamont România.

În cadrul Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România, fiinţează Comisia AERO, comisie ce elaborează împreună cu specialiştii Inspectoratului General al Aviaţiei normelor tehnice de dotare, pregătire şi intervenţie specifice acestui domeniu.

„Salvamontiştii români participă anual la lucrările şi exerciţiile efectuate în cadrul Comisiei Aero a Comitetului Internaţional de Salvare Montană CISA –IKAR, cel mai mare for de acest gen din lume, în care ţara noastră, prin Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România, este membră având cel mai înalt grad, respectiv gradul A. Domeniul este foarte dificil, se fac paşi importanţi în pregătire şi există o preocupare permanentă a structurilor Salvamont ca, împreună cu Inspectoratul General al Aviaţiei, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi SMURD – aero, să asigure servicii de salvare montană pe cale aeriană de cel mai bun nivel”, se menționează în document.

Începând de anul viitor, vor fi operaționale încă trei elicoptere special pregătite și echipate pentru salvarea montană, elicoptere ce vor asigura timpi mult mai reduși de intervenție și, implicit, șanse mai mari de supraviețuire a victimelor.