80% din numărul total al pensionarilor din Bihor vor primi pensii majorate de la 1 septembrie. Cele mai multe persoane, 60.366, vor primi pensii majorate cu sume cuprinse între o sută și o mie de lei. Efortul bugetar pentru creșterea pensiilor în Bihor este de 58 de milioane de lei pe lună.

După ce prim-ministrul Marcel Ciolacu a cerut ca tuturor pensionarilor cărora nu le crește pensia în urma recalculării să li se transmită o scrisoare prin care să fie înștiințați, Casele Județene de Pensii s-au apucat de treabă.

„Această scrisoare va fi trimisă tuturor pensionarilor cărora după 1 septembrie nu le crește pensia. Vorbim de acei pensionari care ori au un punctaj mai mic în urmare calculării, ori rămân cu același punctaj sau cu pensia minimă. În Bihor avem 34.307 pensionari care vor primi această scrisoare. Suntem în plin proces de transmitere. Astăzi (n.r. joi, 29 august) au plecat primele 10.000 de plicuri. Sperăm ca până la sfârșitul zilei de mâine să transmitem către poștă toate cele 34.307 scrisori și plicuri. Mesajul scrisorilor este foarte simplu: niciun pensionar nu va primi mai puțin bani începând cu data de 1 septembrie”, a spus președintele Casei Județene de Pensii Bihor, Laurențiu Țenț în cadrul unei conferințe de presă organizată joi la sediul instituției.

Acesta a adăugat că nivelul de la care se face impozitarea a crescut de la 2.000 la 3000 de lei.

 „Asta însemnă că nu se va reține cota de impozit pensionarilor care au pensie sub valoarea de 3.000 de lei, inclusiv celor care au 3.000. În județul Bihor am recalculat 133.515 pensii, numărul aproximativ de pensionari aferent lunii iulie. S-au recalculat prima dată dosarele mai simple. 24.529 de pensii au avut punctaj mai mic în urma recalculării, iar 102.169 au avut punctaj mai mare. 15.893 de pensii vor rămâne la nivelul minim de 1.281 lei, și în urma recalculării. Creșterea medie a acestor pensii a fost de 626 de lei. Un leu a fost cea mai mică creștere și 5.125 de lei, cea mai mare. În cazul acestei pensii, cea mai mare, persoana a avut o sumă contributivă mare și o perioadă lungă de contributivitate. În Oradea, cu peste 3.000 de lei a crescut pensia pentru 57 de persoane, între 2.000 și 3.000 de lei pentru 1.560 de persoane, între 1.000 și 2.000 de lei în cazul a 17.005 persoane, între 100 și 1.000 lei pentru 60.366 de pensionari și până la 100 de lei pentru 7.188 persoane”, a declarat Laurențiu Țenț.

Conform aceleiași surse, efortul bugetar pentru creșterea pensiilor în Bihor este de 58 de milioane de lei pe lună.

 

Ordin pe unitate, de la Ciolacu

Deși situația ar trebui să fie clară, în sala de la parter a Casei Județene de Pensii erau cozi la ghișee. Unii pensionari veniseră să conteste rezultatele recalculării. O făceau însă civilizat, iar funcționarele erau calme. „Persoanele nemulțumite pot veni la noi sau pot trimite e-mail și li se recalculează dosarul. Dacă sunt erori, se dă o decizie de revizuire. Și au fost astfel de situații. Răspunsul ar trebui să li se dea în 30 de zile legal, dar la noi, primesc răspuns, în medie, în 5 zile. Dacă nici după această soluționare nu sunt mulțumiți, au dreptul să conteste în instanță, în termen de 45 de zile, recalcularea. Până astăzi am primit 1.358 de solicitări de revizuire și în cazul a aproximativ 10% din ele (360), calculele au fost greșite”, a mai spus Laurențiu Țenț. Recalcuarea este făcută de un program informatic, iar greșelile sunt cauzate fie de introducerea greșită a unor date sau sunt erori de interpretare a acetora, făcute chiar de programul informatic.

Întrebat de jurnaliști dacă tot acest proces de trimitere a scrisorilor este unul costisitor, președintele Casei Județene de Pensii Bihor a recunoscut că implică niște costuri. O altă întrebare a vizat decizia de a ține o conferință de presă coroborată cu viitoarele alegeri și cu faptul că pensiile au fost crescute pentru a se obține un capital politic înainte de alegeri. Laurențiu Țenț a recunoscut că toți șefii caselor de pensii din țară au primit ordin să organizeze conferințe de presă „pentru transparență și liniștirea pensionarilor”.