Muzica care a încântat numeroase generații a răsunat, la finele săptămânii trecute, în parcul Muzeului Țării Crișurilor, în cadrul proiectului „Tipografia de idei”.

Weekendul a început vineri seara, în parcul Muzeului Țării Crișurilor Oradea, în compania uneia dintre cele mai iubite trupe din România.

De peste 25 de ani, pe scena din România, Vunk este trupa inovației în rock-ul românesc: primul videoclip 3D, primul concert multimedia, primul afiș exclusiv din GIF-uri sau primul videoclip filmat live pe Facebook.

Single-uri, precum „Pleacă”, „Vreau o țară că afară”, „Așa și” sau „Vino, du-te”, au ocupat primul loc în topurile radio de-a lungul anilor, timp de mai multe săptămâni. În 2018, formația Vunk a devenit protagonista primului documentar al unui artist român - Jur să spun adevărul. Povestea Vunk se regăsește în volumul autobiografic „Deja VU. 25 de ani de Vunk”, publicat de Cornel Ilie la editura Curtea Veche în 2019. În 2022, trupa a lansat vinilul de colecție „Vernisaj”, printr-un concert excepţional la Sala Polivalentă din București.

Folosind tehnologia de ultima generație, show-urile spectaculoase și cântecele cu mesaj profund, Vunk își continuă viziunea de a conecta oamenii și de a le aduce bucurie, încredere și speranță.

 

„Și dacă din când în când/ O să mă primiți în gând...”

Formația Cargo, înființată de Adi Bărar, la Timișoara, în anul 1985, a fost aproape de orădeni sâmbătă seara, în parcul Muzeului Țării Crișurilor. De-a lungul anilor, în cadrul formației au avut loc mai multe schimbări de componență, formula actuală fiind: Adrian „Baciu” Igrișan (voce/chitară), Tavi Pilan (tobe), Alin Achim (bass), Ionuț Cârjă (clape) și David Cristian (chitară).

În anul 1990, prin intermediul unor fani ai formației, un grup de reporteri francezi ascultă câteva cântece înregistrate pe o casetă audio, rămânând plăcut impresionați. Aceștia iau legătura cu o casă de discuri din Paris și cu câteva posturi de radio, demers ce naște un turneu al formației în Franța, ocazie cu care aceștia înregistrează și primul single pe vinil, „Ana”.

Perioada de cristalizare a genului muzical, cu elemente balcanice combinate cu rockul occidental, încep să definescă expresia muzicală/stilul Cargo.

Datorită bogatei activități concertistice și de studio, formația se maturizează, își găsește drumul și genul muzical pe care nu îl mai schimbă, muzica compusă devenind tot mai profundă, cu teme și texte diverse, trecând de la socio-politic la iubire, istorie, mistic, religie, supranatural. Toate acestea, alături de emblema „dracon” (stindardul armatei dacilor) fac ca astăzi formația Cargo să fie unică și ușor de identificat. Melodii precum „Aproape de voi”, „Doi pași”, „Nu pot trăi fără tine”, „Mama” etc. sunt cântece de referință ale trupei, iar melodia „Dacă ploaia s-ar opri”, de pe albumul „Spiritus Sanctus”, este considerată una dintre cele mai frumoase balade rock românești, fiind cea mai difuzată melodie de după Revoluția din 1989 și numărul 1 pentru 41 de săptămâni la Europa FM.

 

Cântec pentru prieteni

În parcul Muzeului, weekendul s-a încheiat duminică seara, tot cu muzică de calitate, în compania celor de la Compact.

„În seara asta mare/ Cu toții vom cânta/ Va fi o sărbătoare/ Ce n-o putem uita”, sunt versurile de început ale „Cântecului pentru prieteni”, cu care trupa a rămas în sufletele multor generații de români.

Trupa Compact a luat fiinţă în 1977, la Cluj, însă a intrat în atenţia publicului abia în 1981, an în care şi-a găsit identitatea muzicală datorită cooptării lui Paul Ciuci - solist, chitarist şi compozitor. A fost un început de drum, compoziţiile lui Paul Ciuci s-au făcut remarcate rapid, datorită stilului deosebit şi a timbrului său aparte, iar, în scurt timp, Compact a devenit una dintre cele mai cunoscute şi iubite formaţii rock din România.

Primele piese ale trupei au fost înregistrate în 1982, acestea apărând pe albumul „Formaţii Rock 6”. Tot în 1982, Compact participă la Festivalul Rock „Serbările Mării”, unde obţine Premiul I, iar Paul Ciuci este desemnat cel mai bun solist vocal al unei formaţii rock.

Concertele din parcul Muzeului Țării Crișurilor au fost organizate în cadrul proiectului „Tipografia de idei”, de către Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal, împreună cu Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor, Centrul de Cultură al Județului Bihor, Armonix Centru Educațional SRL și în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, alături de partenerii privați Mr. Bean, Bers Nova și D&C Oradea.

Proiectul cultural estival „Tipografia de idei” | #hailamuzeu este implementat în cadrul Programului Interreg România-Ungaria ROHU446 și este finanțat de Uniunea Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională și cofinanțat de statele partenere în program, România și Ungaria.