Consilierii locali orădeni au aprobat ieri, 25 august, documentația de avizare a lucrărilor de investiție privind restaurarea și reconstruirea corpului C1 (hala veche) de la Piața Cetate, care a ars în incendiul din 2020, și indicatorii tehnico-economici pentru întregul obiectiv, care cuprinde reconstruirea centrului de antreprenoriat din Piața Cetate.

Proces cu Ministerul Culturii

Primarul Florin Birta a anunţat, înaintea şedinţei Consiliului Local Oradea de ieri, 25 august, că municipalitatea a acţionat în instanţă Ministerul Culturii, care întârzie să se pronunţe cu privire la clasarea sau declasarea clădirilor care au fost demolate pentru a putea realiza centrul de antreprenoriat Piaţa Cetate. În proiectul iniţial, hala veche trebuia restaurată, fiind inclusă în proiectul de reamenajare a Pieţei Cetate. După ce aceasta a ars, în 2020, municipalitatea a ajuns la o înţelegere cu Direcţia Judeţeană de Cultură pentru ca proiectul să poată fi derulat, astfel încât să nu fie pierdută finanţarea europeană. Astfel, a fost aprobat un Plan Urbanistic de Detaliu, în care se propunea demolarea unor clădiri din jurul Pieţei, PUD-ul fiind aprobat de comisia judeţeană de cultură. „Clădirile au fost demolate în baza PUD-ului, însă, ulterior, comisia de cultură a spus că mai trebuia să obţinem un aviz de la ei înainte de demolare. De aici au apărut problemele”, a declarat primarul orădean. Mai exact, înainte de demolare, clădirile respective trebuia să fie clasate sau declasate ca monumente istorice, deoarece erau ridicate în zona centrului istoric. „Noi am pregătit proiectul tehnic, dar nu am primit aprobare de la comisia de cultură până nu se soluţionează problema clasării sau declasării clădirilor”, a menţionat Birta. Clasarea sau declasarea clădirilor din centrele istorice ale localităţilor sunt decise de o comisie aparţinând Ministerului Culturii. „Am decis să acţionăm în instanţă Ministerul Culturii, pentru a-i obliga să se pronunţe cu privire la clasarea sau declasarea clădirilor demolate. Pe lângă că riscăm să pierdem 1,8 milioane euro din fonduri europene prin Programul RoHu, îi punem în pericol şi pe partenerii noştri din Ungaria să piardă finanţarea”, a precizat primarul.

 

Aviz etapizat

Între timp, a fost emis un aviz etapizat pentru construcţia centrului de antreprenoriat, care permite realizarea primei etape a proiectului - construcţia noii hale, cu menţinerea ruinelor vechii hale (care fusese declarată monument istoric), acestea urmând să fie puse în valoare.

După primirea avizului etapizat, Primăria Oradea a introdus pe ordinea de zi a şedinţei CL Oradea de ieri, 25 august, două proiecte: unul vizând restaurarea și reconstruirea corpului C1 (hala veche), iar celălalt cuprinzând indicatorii tehnico-economici pentru întregul obiectiv.

„După aprobarea indicatorilor tehnico-economici la faza de proiect tehnic, suntem pregătiți să dăm drumul la licitație pentru întreaga lucrare, urmând ca după adjudecarea și selectarea unui constructor, în cursul anului viitor, să începem lucrările la etapa I. Între timp, împreună cu Ministerul Culturii și Direcția Județeană pentru Cultură Bihor, continuăm procesul pe care-l avem şi încercăm să finalizăm acele dosare de declasare a clădirilor, ca să putem începe lucrările și la etapa a doua pentru construcția acestei piețe”, a precizat primarul Florin Birta.

Valoarea totală a investiției se ridică la aproximativ 100 de milioane de lei, însemnând aproximativ 20 de milioane de euro.

 

Proiectul se va realiza în două etape

Prima etapă cuprinde amenajarea și reconstruirea halei C1, care a ars în incendiul din 2020, având o suprafață de 1.770 metri pătrați. Aceasta va cuprinde 21 de module în sectorul de flori, 28 de module în sectorul de lactate și 20 de module în sectorul carne. Totodată, în această etapă va avea loc amenajarea a 50 de locuri de parcare stradale, cu staționare de scurtă durată, plus accesul dinspre Bulevardul Nufărul spre Cantemir.

La o distanță de 1,5 metri de zidurile rămase după incendiu, care vor fi păstrați și recondiționați, se va construi noua structură pe profiluri de aluminiu și pereți de sticlă. Pe partea exterioară a sticlei se propune gravura, care conține imaginea tâmplăriei anterioare, originale. Între spațiul dintre zidurile fostei clădiri și peretele cortină, se propune montarea de rigole, pentru a eficientiza curățarea acestui spațiu.

Această etapă costă aproximativ 4,4 milioane de euro, incluzând și cei 1,8 milioane de euro nerambursabili.

„Dacă se încheie până la finalul anului viitor, ne încadrăm și în a cheltui acei bani din finanțarea europeană, ca să nu punem în pericol această finanțare și nici partenerii din Ungaria”, a mai precizat primarul Florin Birta.

În etapa a doua, se va realiza o construcție nouă, care va cuprinde o parcare subterană de 161 de locuri, sector de legume-fructe cu 504 mese, sector alimentație publică, sector produse alimentare cu 34 de spații comerciale, sector produse nealimentare cu 152 de module comerciale de 6 metri pătrați, două săli de instruire pentru antreprenori în domeniul comercial agricol și birouri pentru persoanele din administraţie, plus alei pietonale, spații verzi și drumuri de acces.