Centrul de Excelenţă NATO prinde contur
Numărătoarea inversă până la înscrierea Oradiei în cercul select al Centrelor de Excelenţă NATO a început. Centrul de la Oradea a fost deja gazda unei întâlniri dintre reprezentanţi ai Armatei Române şi oficiali ai Alianţei Nord-Atlantice. La nivel local există un nucleu operativ în care se lucrează intens la punerea la punct a detaliilor tehnice şi logistice pentru inaugurarea Centrului care va avea loc în februarie anul viitor.
Oficiali ai Ministerului Apărării Naţionale (MApN) au confirmat, în exclusivitate pentru Crişana, că Centrul de Excelenţă HUMIT-CI de la Oradea va fi inaugurat în februarie 2010. În Oradea funcţionează deja un nucleu operativ, director al Centrului de Excelenţă fiind numit colonelul Eduard Simion. "Până în prezent, au fost parcurse toate etapele din cadrul procesului de operaţionalizare, urmând ca în noiembrie să se desfăşoare ceremonia de semnare a memorandumului de către toate naţiunile participante", se arată într-un comunicat al Biroului de presă al MApN. Cu alte cuvinte, până acum responsabilii militari au pus la punct logistica necesară deschiderii centrului, de la asigurarea cadrului legislativ până la dispunerea efectivă a Centrului în teren. De asemenea, sunt aproape finalizate negocierile privind memorandumurile de înţelegere cu ţările care vor participa cu personal în cadrul Centrului. În noiembrie, statele membre ale NATO urmează să semneze certificatul de naştere al Centrului de la Oradea, aici urmând a fi instruiţi militarii Alianţei în domeniul informaţiilor militare - HUMIT-CI. În terminologia Alianţei Nord-Atlantice, HUMIT (Human Intelligence) înseamnă informaţii culese din surse umane. Abrevierea CI este prescurtarea uzuală pentru activitatea de contrainformaţii din cadrul structurilor militare ale unei ţări.
De altfel, Centrul de la Oradea a încheiat cu succes al doilea pas important spre acreditare, fiind în perioada 8-10 septembrie gazda unei conferinţe între reprezentanţii ţărilor aliate interesate de proiectul românesc. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa a 14 reprezentanţi din şapte ţări NATO (foto), participanţii convenind asupra variantei finale a conceptului ce urmează a fi implementat în proiectul românesc. De asemenea, au stabilit viitorul calendar şi următoarele etape din cadrul procesului de acreditare. Alianţa Nord-Atlantică derulează programe speciale de antrenament ale militarilor săi în diferite locaţii din ţările membre. Spre exemplu, în Turcia este acreditat un Centru de Excelenţă în domeniul antiterorism, iar în Estonia - un Centru de Excelenţă în domeniul cyber-defence. În Norvegia funcţionează un alt centru destinat pregătirii operaţiunilor militare în condiţii meteorologice extrem de scăzute. Centrul de la Oradea va fi coordonat de Comandamentul Aliat pentru Transformare cu sediul în Norfolk (SUA). Decizia privind constituirea de către NATO a unor Centre de excelenţă a fost convenită la nivel politic de către statele membre în 2005, ele având rolul de a dezvolta şi perfecţiona activitatea Alianţei pe domenii specifice. În Europa şi Statele Unite există în acest moment 13 centre de excelenţă funcţionale, alte cinci - printre care şi cel din Oradea - fiind în curs de acreditare de către NATO.
Alianţa a decis să înfiinţeze centrul din România în domeniul informaţiilor militare datorită rezultatelor excelente pe care militarii români le-au avut în unităţile de "intelligence" şi forţe speciale pe teatrele de operaţiuni din Bosnia, Irak şi Afganistan.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.