La Centrul Social Multifuncțional Rogerius, a fost marcată, printr-o activitate deosebită, Ziua Imnului Național al României.

Imnul este parte a expresiei noastre naţionale, simbol al legăturii cu trecutul şi cu valorile noastre fundamentale. La 29 iulie 1848, la Râmnicu Vâlcea, un grup de tineri entuziaşti intonau poemul patriotic „Un răsunet” al lui Andrei Mureşanu, transformându-l în „Deşteaptă-te, române!”, imnul Revoluţiei Paşoptiste. Imediat după Revoluția din Decembrie ‘89, ”Deșteaptă-te române!” a fost ales Imn Național al României. La originea Imnului Național al României se află poemul patriotic „Un răsunet”, de Andrei Mureșanu”, pe o melodie culeasă de Anton Pann.

Imnul conţine acest sublim „acum ori niciodată”, invocarea destinului naţional pe care un popor îl poate atinge în zborul său către divinitate. Acest „acum ori niciodată” concentrează toate energiile vitale, mobilizând la maximum sufletele concetățenilor.

Imnul Național este considerat simbol național, alături de drapelul tricolor, stema țării și sigiliul statului. Aceste simboluri patriotice au mobilizat și membrii proiectului „Cetățeni activi la puterea a treia” pentru a organiza un moment de sărbătoare dedicată Zilei Imnului Național al României. Astfel, la Centrul Social Multifuncțional Pentru Persoane Vârstnice Rogerius - din subordinea Direcției de Asistență Socială Oradea, director Anca Grama Sas, a avut loc reuniunea vârstnicilor cu tinerii de la „Ceata lui Pițigoi”. S-a făcut, în acest fel, un pod între generații pentru a sărbători împreună Ziua Imnului Național.

Evenimentul a fost organizat de Miorița Săteanu, cetățean de onoare al municipiului Oradea și membră voluntară a Parlamentului Seniorilor din România. După cuvântul de deschidere din partea doamnei Anca Grama Sas, au urmat recitări dedicate sentimentului patriotic, susținute de către „Pițigoii” Andrei Petruța, Maria Pașca și Matei Popa.

Semnificația zilei și evenimentele istorice care s-au derulat pe parcursul anilor, pentru a definitiva și legifera Imnul Național al României, au fost prezentate de către organizatoarea sărbătoarei naționale, Miorița Săteanu.

Cu un sentiment patriotic deosebit, prof. Aurel Horgoș a recitat multe poezii din volumele proprii și, cu cuvinte deosebite, a expus importanța Zilei și a reamintit simbolurile din satul Sănlazăr, statuile dedicate eroilor și ale tuturor eroilor neamului românesc, pentru care Imnul Național a fost un prilej de trecere în nemurire.   

În cadrul evenimentului, Ecaterina Grecu, directorul Taberei Ceata lui Pițigoi, a organizat un atelier de creație pentru a confecționa simbolurile naționale, reprezentate prin cele trei culori: roșu, galben și albastru, precum și diferite cocarde și lucrări semnificative executate de toți participanții prezenți.

Un moment special a fost oferit de poeta Victoria Iuga, prin expunerea privitoare la Ziua Prieteniei, zi care s-a sărbătorit în întreaga lume iubitoare de libertate și pace.  

A culesc aplauze și eleva Natalia Mendre, prin repertoriul foarte bogat și, în special, prin timbrul, acuratețea și volumul vocii.

S-a intonat apoi Imnul Național, prin acompaniamentul la acordeon al profesorului Ioan Fluieraș, care a reușit, și de această dată, să transmită sentimente patriotice în sufletele celor prezenți.