Centura Aleșd - S-a semnat contractul de finanțare
Contractul de finanțare pentru Centura Aleșd a fost semnat joi, 13 iulie, la sediul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Centura, cu o lungime de 5,8 kilometri, va asigura o nouă rută rapidă de transport, scurtându-se semnificativ timpul de parcurs pe DN1, în dreptul localității Aleșd.
Finanțarea este asigurată din fonduri externe nerambursabile, alocate prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 - 2020. Valoarea contractului de finanțare este de aproape 121 de milioane de lei, din care suma eligibilă nerambursabilă reprezintă 85%, restul de 15% fiind cofinanțarea eligibilă a beneficiarului (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere).
„Până acum lucrările executate au fost finanțate din bugetul Ministerului Transporturilor. Sumele achitate constructorilor până acum urmează să fie recuperate din fonduri europene, iar restul de executat va fi decontat în cadrul Programului Infrastructură Mare.
Azi și mâine (n.r. joi și vineri) se toarnă stratul de uzură pe tronsonul dintre Tinăud și Peștiș. Săptămâna viitoare toate lucrările pe acest tronson (inclusiv cele două girații de la capetele acestuia) vor fi gata”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.
Lucrările la Centura Aleșd au început în august 2022. Acestea sunt executate de asocierea de firme Drum Asfalt și Trameco, iar valoarea contractului este de aproape 75 de milioane de lei.
Centura, cu o lungime de 5,8 kilometri, va asigura o nouă rută rapidă de transport, scurtându-se semnificativ timpul de parcurs pe DN1, în dreptul localității Aleșd. De asemenea, centura intersectează drumul județean DJ 764 Beiuș - Aleșd și îl descarcă de traficul greu cu mărfuri provenind de la două fabrici din zonă.
„Săptămâna viitoare este programată semnarea contractului de finanțare din fonduri europene și pentru realizarea documentației tehnice a drumului expres Arad - Oradea. Până în toamnă se vor semna și celelalte două contracte de finanțare pe care le mai realizăm în parteneriat cu CNAIR: centura municipiului Beiuș și varianta ocolitoare Sânmartin.
Mulțumesc conducerii Ministerului Transporturilor și Companiei Naționale de Autostrăzi - CNAIR, pentru aceste parteneriate. Fără profesionalismul echipelor tehnice din CNAIR și Consiliul Județean nu puteam avansa cu documentațiile”, a adăugat președintele Consiliului Județean Bihor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.