Specialiştii pirotehnicieni ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor au fost solicitaţi să intervină pentru asanarea mai multor muniţii neexplodate, descoperite marți, 18 iulie, în Șușturogi și Sînmartin, și miercuri, 19 iulie, în Rontău.

Primul anunţ, sosit marți, în jurul orei 10.10, prin numărul unic de urgenţă 112, semnala descoperirea unui proiectil de calibru 76 milimetri, de către un cetățean care executa lucrări la rețeaua de canalizare din localitatea Șușturogi, iar cea de-a doua sesizare similară din aceeași zi solicita intervenţia echipajelor specializate pentru asanarea a trei proiectile de calibru 100, 43, respectiv 32 de milimetri și a unui element de muniție, găsite de angajații unui centru de colectare a fierului vechi, situat în Sînmartin. În dimineața zilei de miercuri, un alt proiectil de calibru 76 milimetri a fost descoperit în localitatea Rontău, de către un muncitor, în timp ce efectua săpături pentru fundația unei construcții.    Toate cele șase muniții, provenite din cel de-Al Doilea Război Mondial, au fost  identificate, ridicate, transportate şi depozitate în condiţii de siguranţă, de către pompierii militari bihoreni, urmând a fi distruse la o dată ulterioară.  Având în vedere faptul că în această lună, în interval de aproximativ două săptămâni, pe teritoriul județului, au fost descoperite 12 muniții (3 bombe de artilerie, 7 proiectile de diferite calibre, o grenadă și un element de muniție), Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” atrage atenţia cetățenilor cu privire la faptul că nesocotirea regulilor şi măsurilor stabilite la descoperirea de muniţii neexplodate poate provoca rănirea gravă sau chiar decesul celor implicați.

Dacă găsiți un proiectil...

Pentru preîntâmpinarea unor evenimente nedorite, specialiștii recomandă ca părinții să le arate copiilor fotografii cu muniții neexplodate (pentru a le putea recunoaște și a nu le atinge), să discute cu ei regulile preventive şi să le explice pericolul la care s-ar putea expune dacă nu le respectă.

În momentul găsirii munițiilor neexplodate și a elementelor de muniție, cetățenii trebuie să apeleze de urgenţă numărul unic 112, semnalând  descoperirea acestora și să asigure securitatea locului respectiv până la sosirea personalului specializat.