La mai bine de un an de la începerea activităţii, legislativul judeţean bihorean nu reuşeşte să-şi pornească motoarele. Ziua de ieri a însemnat o nouă şedinţă ordinară irosită, din lipsă de cvorum, prin urmare, noi proiecte sunt în aşteptare sau chiar sub semnul întrebării, după ce aleşii liberali, deranjaţi de modul în care sunt trataţi de către executiv, nu s-au prezentat la „datorie”...

 

Şedinţa ordinară programată pentru ziua de ieri a stat sub semnul ghinionului de la bun început. Din cauza unei videoconferinţe care avea loc în sala mare a instituţiei, începerea şedinţei s-a amânat cu aproximativ o oră, participanţii aşteptând pe hol eliberarea sălii. Din păcate, însă, aşteptarea a fost fără folos, şedinţa fiind amânată, din nou, pentru lipsă de cvorum, aleşii liberali alegând, pentru a opta oară, să nu se prezinte. Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Bihor, Pásztor Sándor, a criticat absenţa consilierilor PNL, cu atât mai mult cu cât şedinţa a fost convocată cu cinci zile lucrătoare înainte. De asemenea, Pasztor a dat citire unei adrese primite de CJ Bihor de la Instituţia Prefectului Bihor, prin care se informează că cererea de suspendare a Ordinului Prefectului privind constatarea încetării de drept a mandatului de consilier judeţean a Anei Maria Tiron a fost respinsă. „În vederea desfăşurării în condiţiile legii a activităţii Consiliului Judeţean, procedura de validare a supleantului confirmat de partid se impune a fi finalizată”, se precizează în adresa semnată de prefectul de Bihor, Ioan Mihaiu. Mai mult, preşedintele Pasztor Sandor a citat din procesul verbal al şedinţei ordinare din 17 octombrie, când liderul grupului PNL, Ionel Avrigeanu, spunea că nu contestă dreptul PSD-ului de a-şi completa lista de consilieri cu un nou membru care să ia locul Anei Maria Tiron şi că vor fi de acord cu validarea lui după ce instanţa va stabili că acţiunea introdusă de Tiron este neîntemeiată. „Astăzi (ieri-n.r.) trebuia să se întâmple validarea. Dintr-un motiv necunoscut, consilierii PNL nu au venit, cu toate că au fost anunţaţi, şi nici nu au participat la nicio comisie”, a declarat Pasztor Sandor.

 

Pregătesc măsuri disciplinare

La rândul său, vicepreşedintele CJ Bihor, Ioan Mang, a amintit că luna trecută, Ionel Avrigeanu afirma într-o şedinţă că aleşii liberali vor participa la toate şedinţele ordinare, nu şi la cele extraordinare. „Azi (ieri-n.r.) e una ordinară, anunţată cu cinci zile înainte, şi ei nu sunt prezenţi. Prin lege se instituie obligativitatea consilierilor judeţeni de a participa la şedinţele de consiliu. Tot legea obligă conducerea consiliilor să ia măsuri disciplinare împotriva celor care lipsesc nemotivat. Voi propune să se facă o adresă prin care să li se solicite să motiveze cele opt absenţe. Cu atât mai mult cu cât sunt proiecte în pericol şi nu e totuna dacă în Bihor intră zece milioane de euro sau nimic”, a precizat Ioan Mang.

 

„Târguială” pe voturi

Vicepreşedintele CJ Bihor a făcut publice şi alte detalii din culisele „trocului” de voturi care se practică la nivelul celor două consilii, judeţean şi local, pentru aprobarea unor proiecte de mare interes. Conform acestuia, cu ocazia recentei şedinţe extraordinare a Consiliului Local Oradea, care a avut loc luni, PNL avea prezenţi doar 14 consilieri şi avea nevoie de 18 voturi pentru aprobarea mai multor hotârâri, prin urmare ar fi solicitat sprijinul opoziţiei. „Au votat şi consilierii PSD, şi cei ai UDMR ca să fie 18 voturi. Noi votăm, nu vrem să blocăm municipiul”, a spus Mang. De altfel, inclusiv preşedintele Pasztor Sandor a precizat că i-a sunat pe consilierii locali UDMR de la municipiu şi i-a rugat să voteze, ca să fie asigurate cele două treimi necesare. În schimbul acestui „favor”, liderul PSD Bihor l-a contactat pe primarul Ilie Bolojan, preşedinte al PNL Bihor, şi l-a rugat să-şi îndemne oamenii să vină să voteze măcar două proiecte mai importante şi mai urgente: proiectul Drumul Apusenilor, un proiect evaluat la aproximativ 30 milioane euro, şi un proiect pentru drumul Sâmbăta-Dobreşti-Luncasprie-Roşia, evaluat la aproximativ 20 milioane euro, care în această lună ar trebui depus pe PNDL. „M-a sunat aseară (luni seara-n.r.) şi mi-a spus că PNL nu va participa azi (ieri-n.r.), dar că vor veni la următoarea şedinţă. Duminică, unii au manifestat în faţa sediului PSD, cred că pentru această atitudine a aleşilor liberali, ar trebui să protesteze şi în faţa sediului PNL. Ar trebui ca din când în când să-şi amintească de jurământul pe care l-au făcut şi să vină la şedinţe”, a mai spus Mang, care a mai divulgat că, din câte ştie, motivul real al absenţei consilierilor liberali ar fi faptul că erau mai puţini cu un om, unul dintre consilieri, din Salonta, fiind plecat în vacanţă în India.

 

„Tratează situaţia de pe poziţii de forţă”

Contactat telefonic, liderul grupului PNL în Consiliul Judeţean Bihor, Ionel Avrigeanu, a confirmat că motivul pentru care aleşii PNL nu s-au prezentat la şedinţă ieri este faptul că un coleg de-al lor este plecat în afara ţării pentru mai mult timp. Dar, totodată, Avrigeanu a ţinut să precizeze că acesta este şi motivul pentru care executivul a convocat şedinţa la începutul lunii, profitând de faptul că le lipsesc oameni, în condiţiile în care, în ultimii ani, şedinţele aveau loc după data de 20 a lunii, dată până la care se adună toate proiectele. „În momentul de faţă suntem 17 la 17. Ei voiau să valideze astăzi (ieri-n.r.) noul consilier, însă noi nu putem accepta acest lucru câtă vreme dna Tiron a atacat sentinţa la Curtea de Apel Oradea şi într-un termen destul de scurt va avea o decizie finală. Nu ar fi corect să validăm acum un nou consilier şi dnei Tiron să i se dea dreptate. Ne-am afla în situaţia penibilă de a avea 36 de consilieri validaţi, toţi cu drepturi egale, cine ar pleca? Legea nu prevede că trebuie să plece ultimul intrat. Dacă dna Tiron nu făcea recurs, povestea era încheiată încă de luna trecută”, ne-a declarat Ionel Avrigeanu, asigurându-ne că aleşii liberali vor participa la următoarea şedinţă ordinară, ce va avea loc săptămâna viitoare, colegul lor întorcându-se până atunci din Asia. „Sunt multe proiecte care au nevoie de două treimi din voturi, vrem să ne aşezăm la masă şi să conlucrăm, dar executivul tratează de pe poziţii de forţă toată situaţia. Vom fi de acord şi cu validarea noului consilier, dar vrem să evităm o situaţie penibilă”, a precizat, în încheiere, Ionel Avrigeanu.