CJ Bihor, muncă puţină şi vorbe multe între putere şi opoziţie - Noi contre în şedinţă
Consiliul Judeţean Bihor s-a întrunit ieri în şedinţă ordinară. Conform tradiţiei, nici de această dată nu au lipsit disputele dintre putere şi opoziţie, legate fie de întârziere cu care au fost primite o parte dintre proiectele de pe ordinea de zi, fie legate de execuţia bugetară pe primele nouă luni ale anului. În plus, a treia oară consecutiv, consilierii puterii au respins validarea mandatului liberalei Carmen Pantiş.
Contrele între cele două părţi din CJ Bihor au început încă de la votarea ordinii de zi, când liberalii au reclamat faptul că materialele introduse în ultimul moment pe ordinea de zi au ajuns în posesia lor abia dimineaţă, înainte cu două ore de şedinţă. Din acest motiv, grupul PNL a solicitat ca materialele introduse suplimentar pe ordinea de zi să le fie comunicate cu minimum 24 de ore înainte de şedinţă. Preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor a replicat că nu se încalcă nicio lege şi că materialele nu ajung la vot fără să fie discutate în prealabil în comisiile de specialitate, spre deosebire de Consiliul Local Oradea unde ajung pe ordinea de zi proiecte pe care nu le-a văzut niciunul dintre consilieri. Primul punct pe ordinea de zi a fost validarea consilierului liberal care ar trebui să-i i-a locul lui Dacian Foncea, ajuns manager al Spitalului Municipal. Pentru a treia şedinţă ordinară la rând, consilierii PSD-UDMR-ALDE au votat împotriva validării liberalei Carmen Pantiş. A urmat proiectul privind aprobarea contului de încheiere a exerciţiului bugetar pentru primele nouă luni ale acestui an, care a iscat cele mai multe discuţii. Astfel, liderul grupului PNL, Ionel Avrigeanu, a reproşat conducerii administraţiei judeţene faptul că, la capitolul transporturi, care include plăţile pentru investiţiile în infrastructura rutieră, gradul de realizare este de doar 36,9% din ce şi-au propus. „În aceste condiţii, mă îndoiesc că până la sfârşitul anului veţi atinge măcar 50% din ţinta propusă. Asta e realitatea execuţiei bugetare la 9 luni. Sigur, veţi da vina pe constructori, pe PNDL”, a afirmat Avrigeanu. Vicepreşedintele Ioan Mang a replicat că procentul este scăzut pentru că trei lucrări mari pe PNDL sunt în fază de licitaţie, la fel şi Drmul Apuseni. De asemenea, Mang susţine că se lucrează la drumul Leş-Tinca-Limită de judeţ, iar pentru o parte dintre lucrări se fac demersuri pentru a fi plătite din fonduri europene. „La finalul anului, cifrele vor arăta altfel. Nu e vorba de bani care ne-au venit şi nu i-am cheltuit. E vorba doar de previziuni. Vom încheia anul cu mult mai multe realizări decât în anii trecuţi”, a afirmat vicepreşedintele CJ Bihor, adăugând că în luna noiembrie vor veni bani care nu vor putea fi cheltuiţi până la începutul anului 2019. În plus, Mang a menţionat că în acest an s-au pus covoare asfaltice pe 63 km de drumuri judeţene, ceea ce înseamnă „mai mult decât a reparat PNL în opt ani”.
Aceste explicaţii nu l-au convins, însă, pe Ionel Avrigeanu. „Semănaţi din ce în ce mai mult cu Guvernul Dăncilă: nu aveţi proiecte, minţiţi frumos, lipsă de realizări, jigniţi opoziţia. Cifrele sunt clare: 36% execuţie bugetară la 9 luni. Dumneavoastră aţi făcut acest proiect de buget şi aţi estimat aceste cifre, iar realizările sunt astea. În rest sunt poveşti: că vor veni bani şi noi vom crăpa de ciudă”, a afirmat liderul grupului PNL.
În discuţie a intervenit consilierul liberal Călin Gal, care deranjat de comparaţiile făcute puţin mai înainte de conducerea CJ Bihor cu privire la situaţia de la Consiliul Local, a întrebat: „Dar managementul dumneavoastră se poate compara cu cel al oraşului Oradea, după doi ani şi jumătate de mandat?”. „,Nici nu vreau să ne comparăm cu Primăria Oradea. Pentru că noi nu avem nicio lucrare care a mers la vale, nu avem nicio lucrare la care să ne spună constructorul că ne interzice să mai montăm o scenă pentru că se crapă, nu avem nicio lucrare pe care am făcut-o de două ori, cum e Pasajul Vulturul Negru, nu avem nicio lucrare cum e CET-ul - să coste 20 milioane o turbină și un an de zile să ne încălzim cu un cazan vechi, care nu are autorizație de funcționare. Și va trebui, din nou, în această iarnă ca Garda de Mediu să închidă ochii sau să dea o amendă simbolică ca să aibă orașul încălzire. Deci, cu așa ceva, vă spun sincer, nici nu vreau să ne comparăm”, a replicat vicepreședintele Ioan Mang, adăugând că „Dealul Ciuperca a căzut, în centru nu se mai pot face manifestări din cauza faptului că cedează pavajul, pasajul l-ați făcut de două ori, nu știu pe costul cui, parcarea din centru se cheamă deja groapa comună, parcările promise acum opt ani sunt nicăieri. S-a desființat cantina de la Primărie, acum zece ani, cu promisiunea că va fi parcare. Nici azi nu există parcarea aceea. S-a desființat terenul de la Baza Sportivă Voința ca să facă parcare. Nici măcar nu s-a săpat o groapă. Deci, cu managementul acesta nu vreau să ne comparăm. Noi când facem ceva facem, funcționează și este corect.”
Comentarii
Nu există nici un comentariu.