CJ Bihor va accesa fonduri europene pentru Oşorhei, Nojorid, Sântandrei - Trei centuri ocolitoare
Noua conducere a Consiliului Judeţean Bihor a decis să schimbe strategia privind investiţiile în reabilitarea drumurilor judeţene, vizând realizarea de proiecte, finanţate din fonduri europene, pentru decongestionarea traficului din zonele intens circulate din judeţ. Mai exact, se doreşte realizarea unor centuri ocolitoare în Oşorhei, Nojorid şi Sântandrei.
Preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a anunţat că investiţiile în infrastructura rutieră se vor face ţinând cont de asigurarea unei accesibilităţi mai bune pentru diferitele zone din judeţ. De aceea, a fost realizată o analiză a circulaţiei pe drumurile care traversează judeţul, pentru a vedea unde este trafic mai intens. Din analiză a rezultat că celel mai mari probleme sunt din Oradea pe DN1 (spre Cluj), pe centura Oradiei şi apoi din Nufărul spre Sânmartin şi DN76 din Calea Aradului spre Nojorid şi DN79, dar şi la ieşirea din Oradea spre Satu Mare. Bolojan a menţionat că drumurile propuse spre reabilitare de vechea conducere a CJ – Belfir-Şoimi-Pocola şi Săcueni-Sâniob – nu sunt foarte circulate (au trafic de 835 maşini în 24 de ore, respectiv 589 maşini în 24 de ore), astfel că nu au un impact în dezvoltarea judeţului. În plus, susţine Bolojan, aceste drumuri sunt în stare bună.
„Am constatat că traficul masiv e în Zona Metropolitană a Oradiei”, a menţionat preşedintele CJ Bihor, adăugând că, în următoarele două săptămâni, va fi pregătit un proiect pe fonduri europene destinate creşterii accesibilităţii în Zona Metropolitană Oradea, prin care să fie rezolvate problemele de trafic „pe 20-30 kilometri pe orice direcţie” a judeţului. Ilie Bolojan a precizat că, anul trecut şi în acest an, ZMO a realizat studiile de fezabiltate pentru realizarea unor drumuri care să decongestioneze traficul în jurul Oradiei, care vizează realizarea a cinci drumuri de centură: centura comunei Oşorhei (aproximativ 6 km, în valoare de 59 milioane lei), centura Nojoridului (8,4 km – 46 milioane lei), centura Sântandreiului (5 km, valoare estimată 42 milioane lei), centura comunei Biharia (5,6 km - 43 milioane lei) şi un drum nou în Sânmartin (4 km - 70 milioane lei). Din cele cinci drumuri, cel privind ocolirea comunei Biharia ar putea fi realizat de Primăria Oradea, care în viitorul ciclu de finanţare este eligibilă pentru accesarea de fonduri europene pentru o conectare mai bună cu zona metropolitană, iar cel privind ocolirea comunei Sânmartin ar putea fi realizat prin Programul Sectorial Transporturi. Pentru celelalte trei drumuri ocolitoare, CJ Bihor şi comunele ce vor fi traversate de acestea vor trebui să adopte hotârâri prin care proiectele acestor drumuri vor fi preluate de CJ. Drmurile vor fi clasificate drumuri judeţene astfel încât CJ să poată accesa fondurile europene. „Până la finalul acestei luni vom depune la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest cererea de finanţare în valoare de aproximativ 40 milioane euro pentru cele trei centuri. Avem deja un acord al primăriilor pentru acest parteneriat”, a declarat Ilie Bolojan. Intenţia conducerii CJ Bihor este ca, în acest an, să poată fi lansată licitaţia pentru proiectele tehnice, iar anul viitor, licitaţia pentru execuţia lucrărilor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.