Guvernanţii au idei puţine, fixe şi memoria scurtă. Creşterea taxelor nu înseamnă şi creşterea încasărilor la buget. Statul a mărit anul trecut taxarea la acool, în speranța de a încasa mai mulți bani. S-a întâmplat exact pe dos, au scăzut veniturile în urma majorării accizei, iar piaţa neagră a înflorit.

 

Campioni la evaziune fiscală

De ani de zile în România evaziunea fiscală la alcool, în special băuturi spirtoase, atinge cote alarmante (80-90%), iar statul pierde anual doar în acest sector sute de milioane de euro din accizele necolectate. La acestea se adaugă alte taxe (TVA, impozite, taxe pe salarii etc.) care nu mai ajung la bugetul de stat. Estimativ, este vorba de peste 900 milioane de euro.

Această problemă este binecunoscută de autorităţile române, iar procentul mare al pieţei negre arată că măsurile de control luate sunt insuficiente. Consecinţa este o denaturare a mediului concurenţial pentru producătorii legali care, în contextul ponderii mari a accizei în preţul final, sunt în imposibilitatea de a concura cu cei care eludeaza plata acestor taxe.

Orice majorare de acciză nu ar face decât să pună o povară în plus pe producătorii legali, deja puternic afectaţi de creşterea costurilor cu materiile prime şi energia şi să determine îndreptarea consumatorilor într-o proporţie şi mai mare spre piaţa nefiscalizată.

Măsura nu îşi va atinge scopul vizat şi nu va avea niciun beneficiu nici măcar din perspectiva scăderii consumului de alcool, atâta timp cât există alternativa pieţei negre, nefiscalizată pe scară largă şi uşor accesibilă.

 

Efectele negative

Reprezentanţii industriei de profil sunt preocupaţi de faptul că Guvernul plănuiește noi majorări de taxe, cu atât mai mult cu cât accizele în acest sector au crescut deja de 3 ori în ultimul an și jumătate (de două ori în 2022 și încă o dată la începutul lui 2023), prin Ordonanța creșterilor de taxe nr. 16/2022.

Conform unui comunicat al unei asociaţii din industria de profil, după fiecare majorare a accizei, încasările la bugetul de stat au scăzut.

„Încasările la bugetul de stat din acciza la alcool etilic au scăzut cu 2,6% în primele 6 luni ale anului 2023 comparativ cu perioada similară din 2022 (de la 379,46 milioane lei, la 369,68 milioane de lei)”, se arată într-un comunicat al asociației Spirits România, citat de Hotnews.  

Devine evident faptul că majorarea taxelor nu poate reprezenta o soluție pentru obținerea de venituri suplimentare la buget. Efectele negative se vor resimți atât la nivel economic cât și social, în condițiile în care este de așteptat ca noi majorări de taxe să ducă și la o creștere a consumului de băuturi alcoolice contrafăcute, cu efecte foarte grave pentru sănătatea consumatorilor.

Deficitul bugetar poate fi foarte bine completat cu sumele enorme pe care statul român le pierde prin necolectarea accizelor, TVA-ului şi altor taxe de la actorii de pe piaţa nefiscalizată. Îmbunătăţirea colectării prin controlul operatorilor din piaţa nefiscalizată ar trebui să fie prioritară, nu o nouă majorare a accizei. Astfel, din veniturile suplimentare intrate la bugetul public, s-ar putea completa fondul de pensii, bugetul educaţiei şi s-ar rezolva multe alte probleme ale societăţii.

În România valoarea accizelor este mai mare decât în statele vecine și peste valorile practicate în unele ţări dezvoltate din Uniunea Europeană, deși veniturile consumatorilor sunt mult mai mici.