Colectarea selectivă a deşeurilor - Au continuat controalele
În perioada 7-10 decembrie, Primăria Oradea a continuat campania de verificare a modului de colectare selectiv a deșeurilor reciclabile și biodegradabile de către utilizatorii serviciului public de salubrizare (persoane fizice, persoane juridice).
De această dată, patrulele mixte compuse din reprezentanți ai Primăriei Oradea, RER Vest și Eco Bihor, cu sprijinul Poliției Locale Oradea, au acţionat în zona de case din străzile Iasomiei, Olimpiadei, Rozmarinului, Parcul Petofi, Slănicului, Săvineștilor, Sportului, Busuiocului, Păcii, Magnoliei, Robert Owen, Tudor Arghezi, Muzeului, Eroului Necunoscut, Elanului, Crizantemelor, Şirul Canonicilor, Piața București, Cuza Vodă, Samuel Micu Klein, Semenicului, precum și la 34 asociații de proprietari de pe străzile: Podului, Şelimbărului, Transilvaniei, Aleea Rogerius, Aleea Posada, Aleea Sulfinei, Italiană, Călugăreni, Mehedinți, Ştefan cel Mare.
În urma controlului efectuat în data de 10 decembrie pe străzile Cuza Vodă, Samuel Micu Klein și Semenicului la 352 utilizatori ai serviciului de salubrizare, s-a constatat că 214 utilizatori au scos recipienții /sacii în vederea colectării și transportului de către operatorul de salubritate, deșeuri neconforme fiind identificate la 18 generatori de deșeuri. Deșeul reciclabil a fost contaminat cu resturi alimentare, deșeuri vegetale, măști, textile.
În urma controlului efectuat în zilele de 7, respectiv 9 decembrie, la 605 utilizatori ai serviciului de salubrizare, s-a constatat că 180 de utilizatori au scos recipienții în vederea colectării și transportului de către operatorul de salubritate, deșeuri neconforme fiind identificate la 82 de generatori de deșeuri. Deșeul biodegradabil a fost contaminat cu alte fracții de cele mai multe ori cu sticle și recipienți din plastic și aluminiu, tampoane, măști, textile, pungi și ambalaje din hârtie/carton, mucuri de țigară etc.
Echipa de control a aplicat pe recipienții al căror conținut a fost contaminat cu alte fracții un autocolant cu mențiunea „Deşeu neconform”. Conținutul recipientului a fost încadrat automat că și Deşeu rezidual, recipientul nefiind golit de către operatorul serviciului public de salubrizare, fiind lăsat pe amplasament și colectat la o dată ulterioară conform graficului de colectare a deșeurilor reziduale, aplicându-se tariful aferent acestui tip de deșeu.
În urma controalelor efectuate, Poliția Locală a aplicat 92 avertismente persoanelor fizice și 15 asociațiilor de proprietari, urmând că la viitorul control neconformitățile constatate să fie sancționate cu amendă.
„Comparativ cu cea de-a cincea săptămână de verificări, când procentul de precolectare corectă a deșeurilor reciclabile a fost de 93.94%, în cea de-a șasea săptămână s-a înregistrat o ușoară scădere a acestuia la 91.59%. În cazul deșeului biodegradabil procentul a scăzut de la 71.96 % în cea de-a cincea săptămână la 54.44 % în săptămâna a șasea”, precizat Adina Popa, directorul adjunct al Direcției Tehnice din cadrul Primăriei Oradea.
Ghidul de colectare distribuit de RER Vest poate fi consultat și în format electronic accesând link-ul https://rervest.ro/utile/ghid-de-colectare/ . Pentru informații suplimentare cu privire la colectarea selectivă și la nerespectarea drepturilor/obligațiilor contractuale, utilizatorii serviciului de salubrizare pot apela serviciul de dispecerat al RER Vest la nr. 0374885693 - Program telefonic (Luni - Vineri) 07.00 - 19.00; 0259433195 - Program telefonic (Luni - Duminică) 19.00 - 07.00.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.