La un an de la preluarea mandatului de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang a prezentat o situaţie a investiţiilor derulate de administraţia judeţeană, punând accent pe reabilitarea sediului Muzeul Ţării Crişurilor şi a drumurilor judeţene. Pe de altă parte, el a făcut un apel către Primăria Oradea pentru a găsi, împreună, o soluţie pentru sprijinirea fotbalului bihorean.

Liderul PSD Bihor, Ioan Mang, a prezentat, ieri, un bilanţ al stadiului de îndeplinire a obiectivelor anunţate în campania electorală, la un an de la preluarea mandatului de vicepreşedinte al CJ Bihor. El a menţionat că primul obiectiv anunţat în campanie a fost finalizarea noului sediu al Muzeului Ţării Crişurilor, iar în prezent o parte din clădire a fost deschisă publicului, aici fiind organizate expoziţii.

„Din 2010-2016, nimeni nu a pus o cărămidă la Muzeul Țării Crișurilor. Am promis că-l terminăm într-un an, iar în 11 luni am reușit să inaugurăm o parte a noii clădiri”, a declarat Mang, adăugând că, în luna septembrie, va fi inaugurat vivariumul. De asemenea, la mijlocul lunii august CJ Bihor va semna contractul pentru amenajarea curţii interioare, gardului şi a etajului I expoziţional, lucare în valoare de 5 milioane euro, finanţarea fiind asigurată prin Programul Operațional Regional. „În această toamnă, sunt premise pentru semnarea contractului pentru amenajarea celorlalte etaje, în valoare de aproximativ 4 milioane euro, prin Programul Ro-Hu. Dacă licitaţiile vor avea loc în această toamnă, în anul 2019 va fi gata întregul muzeu”, susţine Mang.

Asfaltările

Un alt „obiectiv amplu” din campania electorală a PSD a fost cel legat de asfaltarea tuturor drumurilor judeţene de pământ şi piatră. La un an de la preluarea mandatului, vicepreșdintele CJ Bihor a menţionat că în 2016 s-au finalizat 51,6 km de drumuri județene, inclusiv cu strat de uzură, şi s-au mai pregătit alţi 21 km cu strat de binder. De asemenea, s-au turnat peste 10,1 km de covor asfaltic. În acest an, în primele şase luni, s-au realizat 41,5 km de drum județean (binder și strat de uzură) și s-a turnat covor asfaltic pe o porțiune de 16,5 km. „Pentru drumul Vârciorog-Dobrești suntem în procedură de licitaţie, constructorul având obligativitatea să finalizeze construcția până la sfârşitul anului 2018”, a menţionat Ioan Mang, care a mai precizat că se lucreaz la refacerea proiectului şi reluarea lucrărilor la drumul Tăşad-Copăcel. „Avem în proiect drumul Şoimi-Căpâlna şi am alocat nişte resurse pentru drumul Salonta-Tinca”, a mai declarat vicepreşedintele CJ Bihor. Totodată, el a anunţat că se pregăteşte documentaţia pentru contractele de execuţie la drumurile judeţene Sâmbăta-Dobrești-Roșia și Beiuș-Aștileu, pentru care a fost asigurată finanţarea prin PNDL.

Fondurile PNDL

În privinţa Programului Naţional de Dezvoltare Locală, Ioan Mang a menţionat că banii au fost alocaţi pe proiecte, nu pe comune. „Judeţul Bihor a primit, prin PNDL, 750 milioane lei, pentru proiecte depuse de 75 unităţi administrativ-teritoriale plus Consiliul Judeţean Bihor, 26 de unităţi administrativ-teritoriale neprimind bani. Banii prin PNDL s-au dat pe proiecte, nu pe comune sau municipii. Cine nu a depus proiecte nu a primit bani. Toţi cei care au depus proiecte au cel puţin un proiect aprobat”, a menţionat Mang. Potrivit acestuia, au fost unele criterii pentru alocarea banilor: prioritartea nr. 1 au fost proiectele legate de şcoli, grădiniţe şi creşe, toate proiectele cu aceasă temă primind finanţare. A doua prioritate a reprezentat-o reabilitarea de drumuri judeţene, după care au fost cele legate de apă şi canalizare, drumuri comunale şi străzi, dispensare şi modernizarea iluminatului public. Mang a precizat că din cele 750 milioane lei, 190 milioane lei au fost alocate pentru trei drumuri judeţene. „A fost finanţată finalizarea drumului Uileacu de Criş-Bălaia-Burzuc-Sârbi, precum şi drumurile Sâmbăta-Dobreşti-Roşia şi Beiuș-Aștileu”, a declarat Ioan Mang care a anunțat că județul Bihor a mai depus alte două proiecte de drumuri – Salonta-Tinca şi Şuştiu-Moneasa – care însă nu au fost aprobate spre finanţare prin PNDL.

Vor implicare în fotbal

În altă ordine de idei, în conferinţa de presă susţinută ieri, vicepreşedintele CJ Bihor, Ioan Mang, a lansat un apel către Primăria Oradea pentru soluţionarea problemei fotbalului bihorean, adăugând că dacă municipalitatea nu vrea să se implice, atunci să transfere Consiliului Judeţean stadionul Municipal (botezat Iuliu Bodola). „Pornind de la faptul că judeţul are o singură echipă de fotbal în primele trei ligi ale fotbalului românesc, nu mai avem de ani de zile nimic în Liga I, avem o singură echipă în Liga a II-a şi niciuna în Liga a III-a, fac un apel către Primăria Oradea să discutăm despre modul în care am putea ajuta fotbalul bihorean. Iar dacă nu doreşte Primăria să se implice deloc în acest fenomen, să discutăm despre posibilitatea de transferare a stadionului Iuliu Bodola către Consiliul Judeţean”, a declarat vicepreşedintele CJ Bihor. Ioan Mang a recunoscut că au avut loc discuţii cu patronul echipei Luceafărul  pentru preluarea gratuită a echipei, însă a menţionat că acestea sunt „în stadiu incipient”. „Nu e vorba să finanţăm echipa, ci să o preluăm gratuit”, a insistat Mang, adăugând că dacă CJ ar prelua echipa Luceafărul, „găsim soluţii de finanţare”. „Există firme interesate să investească dacă clubul nu este privat. Şi CJ ar investi, dar mai puţin”, a mai declarat Ioan Mang, care a atras atenţia că există posibilitatea ca această echip de fotbal să se desfiinţeze.

Susţine vânzarea Policlinicii

Un alt subiect discutat în conferinţa de presă de ieri a vicepreşedintelui CJ Bihor, a fost cel legat de clădirea fostei Policlinici Mari de pe strada Republicii nr. 35, obţinută nu de mult, după ani de procese, de administraţia judeţeană. Săptămâna trecută, preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, anunţa că judeţul nu are suficienţi bani pentru reabilitarea clădirii, care oricum e prea mare pentru a fi sediu administrativ. Ieri, Ioan Mang a declarat că susţine vânzarea imobilului, considerând că acolo ar fi mai bine să se amenajeze un hotel de 5 stele sau un centru comercial, care să aducă turişti. „Recunosc că sunt printre cei care au considerat că clădirea fostei Policlinici este bună pentru a deveni sediul Consiliului Judeţean. Între timp, mi-am dat seama că este o greşeală”, susţine Ioan Mang adăugând că dacă s-ar face sediul CJ acolo ar fi blocată toată zona. „La Policlinică, toate parcările din jur ar fi blocate de angajaţi. Nici pentru oraş nu ar fi avantajos”, a afirmat vicepreşedintele CJ Bihor. Pentru rezolvarea problemei sediului CJ, Mang susţine că administraţia judeţeană are un teren de 4.000 mp pe strada Armatei Române, unde sunt sediile ITM, Biblioteca Judeţeană, Muzeul Ţării Crişurilor, unde ar putea fi construită o clădire pe trei nivele, cu 1.000 mp pe nivel. „Investiţia nu ar depăşi 4 milioane de euro la un grad de finisare extrem de bun, în schimb, reabilitarea Policlinicii ar costa vreo 5 milioane de euro”, a menţionat Ioan Mang.