Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, a cărei simbolistică este dată de poetul Mihai Eminescu, de la nașterea căruia se împlinesc 175 de ani, în data de 15 ianuarie, va avea loc conferința „Contemporaneitatea lui Eminescu”. 


Evenimentul va avea loc miercuri, 15 ianuarie, de la ora 17.00, la Muzeul Memorial „Iosif Vulcan” (str. Iosif Vulcan nr. 16). Conferința readuce în discuție corespondența scrisului lui Eminescu, „omul deplin al culturii românești”, cu lumea contemporană, dar și influența destinală a lui Iosif Vulcan. Conferința va fi susținută de muzeograful dr. Ioan F. Pop.
„Pentru a ne apropria și păstra vie dimensiunea provocatoare a operei lui Eminescu, contemporaneitatea spiritualității sale polisemantice, ar trebui să ştim, mai întîi, că el e de găsit doar în scrisul lui, și nu în exaltări și superlative golite de conținut. El este doar un scriitor, chiar dacă genial pe alocuri. Apoi ar trebui să-i reluăm din când în când paginile, cu o nouă grilă hermeneutică, pentru a-i regăsi mai incitant scrisul. Ca mit naţional, construit pe elanuri şi patimi extraliterare, Eminescu nu este decât o fantoşă mereu disponibilă. Readus în tărâmul literar, al analizei şi criticii făcute din noi orizonturi structurale şi perspective poetico-filosofice, acesta va înceta să mai fie un mit, dar el va continua să fie, chiar şi în mod tăcut, ceea ce, de fapt, a fost de la început: un mare poet. Critica serioasă presupune analiză rece, reevaluare continuă, exegeză obiectivă, şi nu mătănii şi tămâieri de parastas care îmbălsămează orice operă. Benefic ar fi să-l mai uităm omagial pe Eminescu, irelevanţa unor biografeme, să nu îl exhibăm indecent oriunde şi oricând. Să-l „uităm” recuperator tocmai pentru a ne putea remobiliza curiozitatea în legătură cu opera sa. Ar trebui să uităm tot ce nu ţine strict de scrisul său, de ceea ce nu a pus textual şi metatextual în pagină, în cuvintele lăsate drept călăuză. E nevoie uneori și de o «uitare» cumulativă pentru a-l putea redescoperi. Marii gânditori, ca şi marile idei, mai au nevoie şi de o amânare creatoare, de lucrare în ascuns, chiar de o aşteptare stimulativă, de o fertilă reevaluare. Altfel riscăm să îi/le pierdem tocmai în momentul invocării abuzive”, subliniază dr. Ioan F. Pop. 
Evenimentul este organizat de Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea. Intrarea este liberă.