„Vă informăm că în instituția Consiliului Județean, Biroul Drumuri Județene, se minte cu nerușinare.” După ce în luna martie erau semnalate presei o serie de nereguli privind măsurători topografice fără consultarea și înștiințarea proprietarilor, precum şi faptul că la prezentarea traseului s-a folosit o hartă veche, alte nereguli sunt semnalate la definitivarea traseului inelului rutier metropolitan.

Grupul ad-hoc „Interese la Cheriu”, reprezentat de Claudiu Someşan, locuitor al satului, a depus în luna mai o solicitare de informaţii în baza Legii 544/2001, la care, într-o primă fază, Consiliul Judeţean Bihor a fixat termenul de răspuns cel maxim prevăzut, 30 de zile, deşi legea prevede clar că acest interval poate fi folosit doar în cazul elaborării unor răspunsuri ample, care necesită documentare şi strângeri de date consistente.

În data de 6 iunie a revenit cu o nouă solicitare în baza Legii 544/2001. Or, în acest caz, erau solicitate două lucruri clare: „Studiul de fezabilitate depus la Consiliul Județean spre a fi votat de către consilieri” şi „textul anunțului publicitar prin care îi invitați la dezbatere publică pe cetățenii cu interese legitime ce au fost eludate la întocmirea studiului de oportunitate, la trasarea inelului rutier și la întocmirea studiului de fezabilitate.”

După ce Someşan a transmis instituţiei că se va adresa inclusiv Avocatului Poporului pentru tergiversarea răspunsului şi blocarea astfel a oricărei dezbateri publice pe marginea traseului rutier, CJ a transmis către petiţionar un răspuns la cererea din 26 mai, semnat de secretarul general al judeţului Bihor, Carmen Soltănel. La această adresă era anexat „răspunsul Biroului Drumuri Judeţene din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Bihor.”

Iată ce conţine răspunsul furnizat de biroul respectiv, prin semnăturile Şefului de birou Sanda Bogdan şi a consilierului Ilea Sorin: „Prin HCJ Bihor nr. 268 din 26 octombrie 2021 au fost aprobate Cererea de finanţare şi Deviz general estimativ pentru obiectul de investiţii: «Inel rutier metropolitan Oradea», în scopul implementării proiectului în cadrul Programului Naţional de Investiţii Anghel Salighny.

Drept urmare a fost achiziţionat serviciul de «Elaborare Studiu de Fezabilitate pentru obiectivul Inel rutier metropolitan Oradea», fiind încheiat contractul de servicii nr. 257 din 20.10.2021 cu SC Edildrum Construct SRL.

Prin tema de proiectare, în cadrul Studiului de fezabilitate s-a solicitat întocmirea Studiului de alternative de traseu, fiind studiate mai multe variante de traseu. La această oră este în curs de finalizare Studiul de fezabilitate.”

 

Minciuna, în fişa postului?!

Ghinion, „la această oră” Studiul de fezabilitate era finalizat, iar cei doi funcţionari, angajaţi ai CJ Bihor, au minţit cu bună ştiinţă.

„Vă informăm că în instituția Consiliului Județean, Biroul Drumuri Județene se minte cu nerușinare”, ne-a transmis Claudiu Someşan, împreună cu documentele doveditoare.

„În data de 07.06.2022, pe e mail, în documentul cu nr 11301/06.06.2022, mi s-a răspuns că «la această oră este în curs de finalizare Studiul de fezabilitate». Din informațiile primite din alte surse, Studiul de fezabilitate privind Inelul rutier metropolitan a fost depus la Consiliul Județean încă de săptămâna trecută. Ataşat găsiţi SF-ul (Studiul de fezabilitate - n.red.) în variantă electronică, primit din surse private, cu o zi înainte de răspunsul dumneavoastră (al CJ Bihor - n.red.). Reținem din această situație o încălcare gravă a dreptului la informare publică”, scrie petiţionarul.

Pe marginea acestui caz şi Redacţia Crişana a transmis către Consiliul Judeţean Bihor, pe data de 22 martie, o cerere de informaţii prin care solicitam ca instituţia să formuleze un punct de vedere cu privire la conflictul din Cheriu. Nici până „la această oră” nu am primit răspuns.