Pe sectorul bihorean al şantierului Autostrăzii Transilvania, lucrările au prins viteză. La începutul lunii august, un comunicat al constructorului Bechtel informa că, în Bihor, lucrul va fi reluat în patru locaţii. În acest moment pe aliniamentul autostrăzii se lucrează zi lumină în mai multe puncte, iar de săptămâna viitoare va începe montarea grinzilor pe viaductul de la Suplacu de Barcău.

 

Bogdan Sgârcitu, directorul de Comunicare al proiectului Autostrada Transilvania ne-a informat că pe şantier se lucrează în 21 de puncte de lucru în zona Suplacu de Barcău şi la viaductul de aici, exproprierile de terenuri şi descărcările de sarcină arheologică fiind realizate în totalitate. În plus, s-au realizat şi defrişările de pădure de la graniţa judeţelor Bihor şi Sălaj, pe traseul autostrăzii începând săpăturile şi taluzările. „În acest moment relocarea utilităţilor este realizată în proporţie de 59%, iar deminarea este făcută pe 53% din suprafeţe", a declarat Bogdan Sgârcitu.

Din 12 septembrie, la viaductul de la Suplac, constructorul va începe la montarea grinzilor în formă de U, finalizarea obiectivului fiind planificată pentru acest an. Grinzile care vor fi montate aici sunt o inovaţie Bechtel, greutatea unei singure grinzi fiind de 160 de tone. Peste grinzile montate urmează a se realiza calea de rulare propriu-zisă.

Pe tronsonul bihorean al şantierului se vor construi 43 structuri - poduri, pasarele, pasaje, viaducte - incluzând şi viaductul de la Suplacu de Barcău. Viaductul va avea o lungime de 1,8 km şi va fi cea mai importantă structură de pe aliniamentul autostrăzii.

Proiectul Autostrada Transilvania este cel mai mare proiect de infrastructură din Europa. Cu o lungime de 415 km, pe patru benzi, autostrada porneşte de lângă Braşov, ajungând la Borş, ocolind Oradea. Autostrada va lega oraşe precum Braşov, Făgăraş, Sighişoara, Târgu Mureş, Cluj-Napoca, Zalău şi Oradea. Autostrada are 58 pasaje rutiere, 94 pasarele peste autostradă şi 16 noduri rutiere.