În Şedinţa de ieri a Consiliului Local Oradea s-a aprobat majorarea cu 33% a costului mediu lunar de întreţinere în creşă a unui copil. Propunerea Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea a fost votată doar de consilierii liberali.

Pe ordinea de zi a şedinţei ordinare din luna iunie a Consiliului Local Oradea s-a aflat proiectul DASO privind stabilirea costului mediu lunar de întreţinere în creşă pentru copiii care frecventează creşele orădene în anul şcolar 2020-2021. Potrivit DASO, în urma analizei făcute pe datele din anul şcolar 2019-2020, se impune majorarea costului mediu lunar pentru un copil de la 1.427 lei la 1.908 lei. Contribuţia părinţilor nu poate depăşi 20% din această sumă. În Oradea sunt 14 creşe, care oferă 559 locuri. În timpul dezbaterilor din şedinţa CL Oradea, liderul grupului UDMR, Melinda Kirei, a cerut amânarea proiectului, până la oferirea unei justificări concrete pentru majorarea cu 33% a costului mediu lunar.

„În fiecare an ajustăm şi indexăm contribuţia părinţilor în funcţie de cheltuieli. Nu vrea nimeni să majoreze preţurile, dar trebuie să fim realişti. Dacă nu încasăm aceşti bani de la părinţi, va trebui să acoperim cheltuielile din bugetul local, care e aşa cum e, fiind afectat de pandemia de coronavirus”, a replicat primarul Ilie Bolojan, adăugând că creşele vor fi deschise pe perioada verii, iar, în condiţiile actuale, numărul de copii acceptaţi este mai mic pentru a respecta regulile de distanţare impuse de Guvern.

„Chiar dacă numărul de copii este redus la jumătate, costurile sunt tot mai mari”, susţine Bolojan, care i-a acuzat pe consilierii social-democraţi şi pe cei de la UDMR că nu au avut probleme să voteze majorările de costuri când s-au aflat la putere. „Şi în alţi ani au fost majorări, dar nu cu 50%”, susţine social-democratul Liviu Sabău, care a insistat să nu fie aprobată majorarea, considerând că perioada nu e oportună. În plus, acesta a atras atenţia că municipalitatea nu a redus cheltuielile cu alte entităţi private, cum ar fi Şcoala Internaţională.

„Cei 126 lei ce vor trebui plătiţi în plus de părinţi reprezintă o sumă semnificativă, în condiţiile în care salariile nu sunt mari, în schimb, plătim cele mai mari impozite din ţară”, a mai afirmat consilierul PSD. „Nu trebuie să minţiţi. Chiar dacă vine campania, nu trebuie să fiţi greţoşi, cu afirmaţii de genul «cea mai mare impozitare». Unele lucruri ţin de Primărie, altele nu. Nu cred că e corect, nici măcar moral să faceţi astfel de afirmaţii”, a replicat primarul Oradiei.

Proiectul a fost adoptat cu votul celor 18 consilieri liberali, social-democraţii şi consilierii UDMR votând împotrivă.