Aproximativ 3.500 de exemplare din specia crap au fost eliberate, recent, în Crișul Repede, deoarece numărul acestora este în continuă scădere.

Acțiunea de repopulare cu crap a fost organizată de Grupul Pescarilor Sportivi Orădeni – GPSO, cu sprijinul financiar al Lidl România, și s-a desfășurat în parteneriat cu Federaţia Fundaţiile Comunitare din România și Fundația Comunitară Oradea.

Evenimentul a făcut parte dintr-un proiect mai amplu, intitulat „Crișul Repede protejat - un viitor mai bun pentru orădeni”, care a câștigat finanțare prin Fondul pentru un viitor mai bun în comunități.

„Vrem să populăm Crișul Repede cu cât mai mulți pești. Orașul are nevoie de genul acesta de acțiuni, pescarii de aici trebuie să învețe să elibereze capturile, chiar dacă legea permite menținerea unui anumit număr de kilograme sau de bucăți. Fondul pentru un viitor mai bun, literalmente, înseamnă că ne dorim un viitor mai bun pentru comunitatea noastră și, prin această acțiune, sperăm că acest lucru se va întâmpla!”, au transmis reprezentanții GPSO.

Proiectul „Crișul Repede protejat - un viitor mai bun pentru orădeni” al Asociației Grupul Pescarilor Sportivi din Oradea, cuprinde activități practice și educaționale privind practicarea pescuitului recreativ-sportiv în zona urbană a Crișului Repede.

Pentru a crește nivelul de informare, educare și implicare în ceea ce privește conservarea mediului acvatic din municipiul Oradea, tot în cadrul proiectului, s-a propus amplasarea unui panou informativ și educativ (în zona Parcului Libertății), care să ilustreze specificul faunei piscicole și al zonei de luncă a râului Crișul Repede. De asemenea, zona Crișului Repede a fost populată cu puiet de pește, deoarece numărul acestora este în continuă scădere.

O altă activitate din cadrul proiectului a vizat organizarea a două concursuri de pescuit, unul destinat copiilor (7-14 ani), iar celălalt, destinat seniorilor comunității locale, cu scopul socializării și creșterii nivelului de respect față de mediul acvatic urban.