Cu mânecile zeghei suflecate
Deţinuţii din Oradea ştiu că şi munca îi eliberează
În cursul anului 2004, mai mult de jumătate dintre deţinuţii ce-şi ispăşesc pedeapsa la Penitenciarul Oradea au ieşit la muncă, realizând venituri care au depăşit suma de 8 miliarde de lei. Cu toate acestea, directorul instituţiei, Gheorghe Ilea, nu se declară mulţumit, spunând că se putea şi mai bine, dar că acestea sunt condiţiile economice din ţara noastră.
Principalul beneficiar este Primăria Oradea
Penitenciarul Oradea a devenit, la sfârşitul anului trecut, unul de maximă siguranţă, ceea ce înseamnă că, în curând, în "curtea" instituţiei vor putea poposi cei mai periculoşi criminali din ţară. Până acum, aici erau închişi doar deţinuţi care aveau de ispăşit pedepse privative de libertate de maximum 10 ani. Cea mai mare parte a cheltuielilor instituţiei din Oradea sunt acoperite prin munca deţinuţilor. Anul trecut, au fost încheiate mai multe contracte de prestări servicii, principalul beneficiar fiind Primăria Oradea. Deţinuţii orădeni au mai lucrat la sere, în construcţii, dar şi în fabrici din industria lemnului, respectiv în fabrici de încălţăminte şi îmbrăcăminte. În general, deţinuţii sunt retribuiţi cu salariul minim pe economie, dar veniturile pot fi şi mai mari, în funcţie de "angajator".
Mai mult de jumătate dintre deţinuţi au ieşit la muncă
"Anul trecut, am realizat, ca urmare a muncii prestate de către deţinuţi la diverşi agenţi economici, venituri de 8,2 miliarde de lei. Deţinuţii au primit 10 procente din câştig, ceea ce înseamnă un total, pe anul 2004, de aproximativ 800 de milioane de lei. Efectivul de muncă în cursul anului trecut s-a cifrat la 56,8% din numărul deţinuţilor", spune directorul penitenciarului, Gheorghe Ilea. Din veniturile realizate, sunt acoperite şi o parte a cheltuielilor legate cu aprovizionarea cu alimente şi alte produse de acest gen. Conform datelor furnizate pe Internet, în ceea ce priveşte licitaţiile publice, pentru anul acesta, penitenciarul din Oradea are nevoie, printre altele, 185.000 de pâini de un kilogram.
Prin muncă, mai puţine zile de închisoare
Foarte puţini sunt deţinuţii care nu doresc să muncească. Majoritatea se înghesuie să iasă la muncă deoarece astfel scapă de monotonia zilnică din penitenciar. În plus, au şansa să mai câştige o sumă de bani. Dar cel mai important rămâne faptul că prin muncă, deţinuţii reuşesc să îşi scurteze perioada de detenţie. Potrivit ordinului Ministrului Justiţiei, puşcăriaşilor care prestează muncă la agenţi economici li se consideră patru zile executate pentru trei zile muncite, calculul fiind făcut pentru fiecare deţinut în parte. Astfel, un deţinut care iese la muncă zilnic are posibilitatea să îşi scurteze perioada de detenţie cu şapte zile într-o singură lună calendaristică.
Penitenciarul din Oradea a fost construit în anul 1852. A fost desfiinţat în anul 1977, pentru a fi reînfiinţat şase ani mai târziu, în 1983. Penitenciarul a fost renovat şi modernizat în urmă cu doi ani. Tot atunci, a crescut şi numărul locurilor de la aproximativ 600 la 900. În prezent, aici execută pedepse privative de libertate circa 800 de deţinuţi care sunt păziţi de aproximativ 200 de cadre.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.