Cum îşi bat joc de producătorii şi consumatorii români marile lanţuri de magazine - Reţeaua profitorilor (II)
Până la data de 1 mai 2021, România, ca și celelate state membre, ar fi trebui să transpună în legislația națională Directiva privind practicile comerciale neloiale care reglementează relația dintre marile lanțuri de magazine și furnizorii lor. Deşi există un proiect de lege iniţiat încă din martie 2021, acesta nu a fost adoptat de Parlament nici în ziua de azi.
Proiectul de lege prin care Directiva UE 633/2019 ar trebui să fie implementată în legislaţia naţională zace blocat undeva între Senat și Camera Deputaților. Există numeroase nemulţumiri însă şi pe marginea proiectului adoptat de Senat, care a interpretat neaoş românesc directiva europeană, ba mai mult, a introdus anumite aspecte care nu există în documentul european.
România trebuia să adopte și să publice, până la 1 mai 2021, actele cu putere de lege și actele administrative necesare pentru a se conforma Directivei privind practicile comerciale neloiale (Directiva 633/2019). Pe data de 26 aprilie 2021, Senatul a adoptat o variantă și a făcut adresa pentru transmiterea inițiativei legislative către Camera Deputaților. Numai că proiectul de lege prin care se va face transpunerea nu a intrat nici măcar în analiza parlamentarilor din Camera Deputaților, care este cameră decizională.
Potrivit legislației europene, fiecare directivă prevede un termen de transpunere, ceea ce înseamnă că până la acea dată statele membre trebuie să trimită Comisiei textul măsurilor naționale de transpunere, care integrează dispozițiile directivei în legislația națională. Altfel, statul respectiv riscă deschiderea unei proceduri de constatare a „neîndeplinirea obligației de comunicare a măsurilor”. Comisia poate iniția o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor și în cazul transpunerii incorecte a directivelor. Prin urmare, directiva europeană care ar trebui să protejeze producătorii români de abuzurile retailerilor este ignorată de România, cu riscul de a plăti penalități Comisiei Europene și de a pierde fondurile europene.
În acest moment doar România şi Cehia nu au transpus directiva, fără ca guvernanţii să ofere o explicaţie.
Parlamentarii fac jocurile
Nu mai este un secret faptul că marii retaileri susțin un lobby important în Parlament, presa centrală amintind cazuri în care chiar parlamentari sunt pe listele de plată ale marilor lanţuri de magazine în calitate de „consultanţi” sau „experţi financiari”. La începutul acestui an, liderul PSD Marcel Ciolacu şi ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, au dat primele declarații cu promisiuni în legătură cu introducerea acestei directive de protecție în legislația românească, însă s-au oprit brusc, după declarații. Ar fi trebuit să existe o întâlnire cu producătorii, la Ministerul Agriculturii, dar și aceasta s-a amânat, notează jurnalul.ro.
Producătorii se întreabă cine face trafic de influență pentru blocarea legislației favorabile lor, mai ales în condițiile în care consumatorii ar plăti chiar prețuri mai mari pentru mărfurile românești de bună calitate.
Surpriză însă! Săptămâna trecută Camera Deputaţilor Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar. La prima vedere, proiectul este croit în favoarea producătorilor autohtoni pentru că se interzic taxele pentru listarea produselor la raft, precum și pentru expunerea spre vânzare a acestora, retailerii nu vor putea să returneze furnizorului produsele alimentare și nu vor mai putea pune la raft doar mărcile lor private. Cu toate acestea, proiectul adoptat a reușit să stârnească furia producătorilor, pentru că termenele de plată au fost prelungite și, ceea ce este și mai grav, taxa de raft dispare, dar apare o taxă de până la 20% din valoarea contractului care va putea fi percepută de retaileri pentru diverse servicii prestate furnizorului, cum ar fi cele de publicitate, marketing etc., scrie jurnalul.ro
Federația Națională Pro Agro se revoltă
Federaţia PRO AGRO a anunțat pe data de 17 martie că nu va accepta modul în care Parlamentul a transpus în practică Directiva europeană pentru combaterea practicilor comerciale neloiale pentru că ea perpetuează, de fapt, aceste practici.
„Adoptarea PL178/2021 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar face dovada că majoritatea celor 267 de deputaţi din Parlamentul României nu cunoaşte adevăratele probleme ale fermierilor români. În acest context, solicităm Comisiei Europene să respingă din textul actului de implementare prevederile referitoare la posibilitatea «cumpărătorului» de a factura «furnizorului» orice fel de alte sume, altele decât cele în strânsă legătură cu actul comercial. De asemenea, să constate lipsa «prevederilor în favoarea furnizorilor» specifică pieţei din România, deşi acestea au fost solicitate de reprezentanţii fermierilor, atât în faţa senatorilor, cât şi în faţa deputaţilor, spiritul Directivei UE 2019/633 a Parlamentului European fiind în mod flagrant ignorat”, susţine Ionel Arion, preşedinte Pro Agro, citat de jurnalul.ro.
„Federaţia Naţională Pro Agro nu va accepta ca actul de transpunere a Directivei, ce este menit să combată practicile comerciale neloiale în România, să fie implementat în sensul perpetuării acestora, respectiv în sensul acceptării prin lege a dreptului cumpărătorului de a scădea din costul de achiziţie, ulterior livrării bunurilor, sume pentru propria promovare, pentru propriile interese de dezvoltare, sau orice alte sume care fac furnizorul să vândă în pierdere prin marile reţele de retail alimentar”, transmite președintele Federației Naționale Pro Agro.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.