Cum să evite înșelătoriile de tip phishing - Training pentru tineri
Aproape jumătate dintre pedagogi au întâmpinat dificultăți în a recunoaște înșelătoriile de tip phishing trimise în numele unor instituții financiare sau companii de servicii publice. Aceasta a fost concluzia sondajului realizat în cadrul training-ului de conștientizare media organizat în proiectul Detectivul Media pentru Tineri.
În cadrul proiectului lansat anul trecut, trei organizații civile și-au propus să le ofere profesorilor și reprezentanților organizațiilor de tineret posibilitatea de a învăța cum să identifice știrile false, escrocheriile de tip phishing, jocurile false cu premii, precum și tehnicile de manipulare prin mass-media, în Ungaria, România și Slovacia. Training-ul a fost ținut săptămâna trecută în Coșnea, un sătuc ceangăiesc din România.
„30 de profesori și reprezentanți ai organizațiilor de tineret din trei țări au participat la un training trei zile. În prima zi au aflat mai multe despre semnele știrilor false, în a doua zi despre semnele jocurilor false cu premii, iar în a treia zi despre tehnicile manipulării prin mass-media. În cadrul training-ului participații au completat un chestionar cu 20 de întrebări despre știrile false și escrocheriile de tip phishing, înainte și după derularea activităților. Potrivit rezultatelor, cele mai multe dificultăți au fost întâmpinate de profesori la determinarea veridicității jocurilor cu premii răspândite pe rețelele sociale, a email-urilor primite de la bănci și alți furnizori de servicii, a SMS-urilor referitoare la primirea coletelor, respectiv a anumitor tipuri de știri false. Procentul răspunsurilor corecte înainte de training a fost 66,5%, care a crescut până la 83,5% după trainig” a declarat dr. Attila Zoltan Kenyeres, cercetător media, expertul tehnic al proiectului.
Training-ul a fost organizat de Asociația pentru Tinerii și Studenții din Partium din România, Asociația pentru Studenți Civili din Hajdúság din Ungaria și organizația non-profit TANDEM n.o, din Slovacia.
Profesorii și reprezentanții organizațiilor de tineret care au participat la training vor transmite cunoștințele dobândite la cel puțin 75 de persoane fiecare. În cadrul proiectului a fost lansată pagina mediadetektiv.hu, unde videoclipurile educaționale, materialele didactice și baza de date cu știri false și înșelătorii de tip phishing sunt disponibile gratuit, în patru limbi. Proiectul Detectivul Media pentru Tineri a fost finanțat prin programul Erasmus+ al Uniunii Europene.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.