De la 1 decembrie, se va circula pe DN 76, DN 19 E şi centura Săcueni - Lucrări pe drumurile naţionale
Şeful Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj, Eugen Cecan, a promis că, până la 1 decembrie, se va putea circula, pe asfalt nou, pe DN 76 Oradea-Bitii şi pe DN 19E Biharia-Făgernicu Nou. Tot de la 1 decembrie, ar urma să se circule pe şoseaua de centură a oraşului Săcueni.
La invitaţia prefectului Dumitru Ţiplea, şeful DRDP Cluj, Eugen Cecan, a prezentat ieri, la Oradea, stadiul lucrărilor de investiţii şi reparaţii derulate pe drumurile naţionale de la nivelul judeţului Bihor. Cecan a menţionat că prefectul l-a „terorizat” în fiecare săptămână în legătură cu lucrările la DN 76 şi a apreciat faptul că prefectul a contribuit la accelerarea lucrărilor pe cele trei sectoare de drum prin discuţii cu primarii şi prin decizia de deviere a traficului. În privinţa întârzierii lucrărilor pe DN 76, şeful DRDP Cluj a afirmat că au trebuit făcute, în acest an, studiile geo pentru o bună porţiune din drum, astfel că abia în luna august muncitorii „au intrat în forţă” la realizarea lucrărilor rămase. Pe sectorul 1, între Dealul Bitii şi Duşeşti (16,33 km), lucrează firma Porr Construct. „Este cel mai simplu sector, dar cu volum de lucru cel puţin dublu faţă de celelalte sectoare”, a afirmat Cecan, adăugând că pe aproape 6 km a trebuit săpat până la 1,2 m adâncime. „A trebuit schimbat tot sistemul rutier”, a menţionat şeful DRDP Cluj. Pe acest sector se realizează o bandă de circulaţie suplimentară şi se refac integral sectoarele de drum cu degradare avansată. „Din 16 km, 9 km sunt la nivel de asfalt. Există o concentrare foarte mare de forţă de muncă a constructorului. Pe o lungime de 2-2,5 km este mai complicat, în rest nu vor fi probleme”, a afirmat Cecan. Valoarea lucrărilor pe acest sector este de 50 milioane lei. Pe sectorul 2, între Duşeşti şi Hidişelu de Sus (16 km), lucrările sunt realizate de ARL Cluj. Aici au fost probleme legate de reţelele de apă în Drăgeşti, Ceica şi Bucium. Valoarea lucrărilor este de 58.960.000 lei.
Pe sectorul 3, Hidişelu de Sus – Oradea (14,8 km), contractul este încheiat cu Drum Asfalt, investiţia fiind de 33,6 milioane lei. Şeful Secţiei Oradea a Drumurilor Naţionale, Traian Bulzan a menţionat că pe acest sector, pe marginile şoselei, au fost montate borduri, pentru că se are în vedere amenajarea de piste pentru biciclişti şi de trotuare între Oradea şi Sânmartin.
Eugen Cecan a promis că, de la 1 decembrie, pe întregul tronson Oradea-Bitii se va putea circula la nivel de asfalt, însă lucrările vor continua pe marginea drumului. La rândul său, prefectul Dumitru Ţiplea a menţionat că, în luna martie, între Dealul Bitii şi Duşeşti drumul era realizat în proporţie de 16%, acum ajungând la 64%, între Duşeşti şi Hidişelu de Sus s-a ajuns de la 50%, în luna martie - la 76%, iar pe sectorul Hidişelu de Sus-Oradea, de la 49% la 79%.
În ceea ce priveşte DN 19E, de la Oradea spre Marghita, Eugen Cecan a menţionat că lucrările sunt realizate de DRDP Cluj în regie proprie, de la Biharia la Făgernicu Nou. Pe lotul dintre Fegernicu Nou şi Sălard (14,4 km) au fost finalizaţi la nivel de asfalt 14 km, stadiul lucrărilor executate fiind de 85%. Creşterea capacităţii portante a drumului s-a realizat prin procedura de reciclare in situ cu adaos de ciment şi emulsie bituminoasă. Peste reciclare s-a turnat un strat de asfalt. Pe sectorul dintre Sălard şi Biharia (11 km), stadiul fizic executat este de 5%, fiind realizaţi la nivel de asfalt doar 0,5 km de şosea. Aici s-a ales o soluţie diferită: se execută un strat de bază din AB 31,5 în grosime medie de 8 cm cu preluare de denivelări, peste care se va turna stratul de uzură. În total, valoarea lucrărilor este de 25 milioane lei + TVA. Şi pe acest drum urmează să se poată circula începând din 1 decembrie, promite Eugen Cecan. Un alt drum în lucru este centura ocolitoare a oraşului Săcueni, realizat în proporţie de 85%. Lucrările sunt executate de ARL Cluj, valoarea contractului fiind de 42.800.000 lei. Şi aici se va da drumul la trafic în data de 1 decembrie.
Da, da. 1 decembrie. Fix. Pe la ce ora , stie cineva? Cat despre an... E doar un detaliu minor.