De la jumătatea lunii iunie, Spitalul Municipal Oradea - Reintră în normalitate
Orădenii cu probleme medicale care au nevoie de Spitalul Municipal „Dr. Gavril Curteanu”, dar care nu au putut să și le rezolve pentru că unitatea medicală a fost axată pe tratarea pacienților cu Covid-19, primesc o veste bună. De la jumătatea lunii iunie, unitatea medicală va reveni la structura pe care o avea înainte de începerea pandemiei.
Anunțul a fost făcut vineri, în cadrul unei conferințe de presă care s-a desfășurat la Prefectură. Au participat, alături de prefectul Dumitru Țiplea, Laurențiu Chiană, managerul Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu”, dr. Ovidiu Burtă, director medical al Spitalului, dr. Călin Sonea, medic primar igienă, sănătate publică și management la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bihor și dr. Gheorghe Carp, medic primar chirurgie, senator în Parlamentul României.
„Mulți cetățeni ne-au cerut ca Spitalul Municipal să revină la situația de dinainte și să trateze afecțiunile de care suferă. A fost o perioadă în care nu am putut face acest lucru, dar cifrele din ultimele săptămâni ne permit să facem schimbări”, a spus prefectul Dumitru Țiplea.
Gheorghe Carp a vorbit despre experiența acumulată în gestionarea pandemiei și despre cum poate ajuta ea la pregătirea unităților medicale, în cazul unui al patrulea val. Senatorul s-a declarat contrariat că există instituții publice în care rata de vaccinare a funcționarilor este sub 50%, când toată lumea face eforturi pentru a scăpa de pandemie.
Statistici despre situația actuală a cazurilor de Covid-19 în Bihor au fost prezentate de dr. Călin Sonea de la DSP Bihor, care a subliniat că „raportând numărul de internați la persoanele active, astăzi, 265, înseamnă un procent de 38,5% persoane internate la Municipal. Pornind de la această constatare DSP Bihor a avizat favorabil structura funcțională propusă de reprezentanții spitalului.
Directorul medical Ovidiu Burtă a explicat că pacienții covid nu vor mai fi internați în clădirea principală de pe strada Coposu ci doar în secțiile exterioare de pe Republicii (Infecțioase) și Izvorului (Pneumologie).
„Vor fi disponibile în total 169 de paturi pentru pacienţii Covid, dintre care 90 la Pneumologie şi 79 la Infecţioase. Tot aici va funcționa și câte o cameră de gardă. Se va organiza şi o secţie de recuperare a pacienţilor post-Covid, cu 20 de paturi, în clădirea din strada Pasteur a fostului spital de Neurologie şi Psihiatrie. În clădirea principală va rămâne o Secție de Terapie Intensivă cu 10 paturi, cu circuit separat de celelalte 49 paturi ATI, destinate bolnavilor care nu au Covid”, a explicat Burtă care a mai adăugat: „pacienţii care se vor prezenta cu teste Covid pozitive vor fi internaţi fie în secţia de Infecţioase de pe Republicii, fie în cea de Pneumologie de pe Izvorului. Ceilalți pacienţi, care nu au făcut teste înainte de prezentare, vor fi supuşi unor teste rapide, cei cu rezultate pozitive urmând să fie duşi într-una din cele două secţii Covid, iar cei cu rezultate negative să rămână în clădirea din strada Coposu, devenită non-Covid”.
După mutarea pacienților, secţiile de Pediatrie vor reveni la etajele IX, VIII şi VII, Cardiologia, Neurologia şi Psihiatria pediatrică la etajul VI, la V Pneumologia, la IV Chirurgia oncologică pentru adulţi şi Chirurgia pediatrică, la III Internele şi Infecţioasele digestive, la II Nefrologia, iar la I compartimentele de Recuperare medicală, Reumatologie şi Endocrinologie. Ambulatoriul Spitalului Municipal va fi şi el redeschis.
Pentru mutarea secțiilor și igienizarea aferentă, managerul spitalului spune că a achiziționat 700 de litri de substanţe biocide.
„Mutarea va fi etapizată astfel încât toate saloanele să treacă prin procesul de igienizare. Pacienții vor fi mutați doar după ce vom avea acordul secției de epidemiologie care va verifica fiecare salon după igienizare. La jumătatea lunii iunie, când sperăm ca toate secțiile să revină la normal, va începe anveloparea termică a spitalului. Eu sper ca acest val să fi fost sfârșitul pandemiei”, a spus, printre altele, managerul Laurențiu Chiană.
Conform aceleiași surse, la Spitalul Municipal s-a vaccinat 32% din personal, dar o mare parte din angajați au trecut deja prin boală și au anticorpi.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.