Evenimentul istoric al victoriei obţinute de patrioţii noştri înaintaşi a fost evocat, într-o atmosferă de sărbatoare, în Casa Rezidențială - Frențiu a Asociației Caritas Eparhial Oradea.

În deschidere, Miruna Moza, manager al  Casei Frențiu, a transmis cuvântul său de salut și mulțumiri beneficiarilor și participanților care, prin sentimentele omagiale, au dorit să sărbătorească împreună măreața zi de 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române.

După intonarea cântecelor patriotice, evocatoare ale Marii Uniri, sub acordurile vocale ale artistului Raul Bochiș, participanții au conștientizat valoarea și însemnătatea istorică a evenimentului sărbătorit și au fredonat împreună cântecele patriotice  „Doamne ocroteşte-i pe români”, „Noi suntem români”, „Treceți batalioane române Carpații”.

În acestă atmosfera specială, participanții au audiat expunerea doamnei ing. Miorita Săteanu, care a  remarcat și a transmis frământările sufleteşti ale românilor din  Moldova și Țara Românească, a scos în evidenţă dorinţa dominantă, semnificativă și patriotică a neamului românesc pentru înfăptuirea Unirii, precum şi contribuţia înţeleaptă și foarte importantă a acelor demnitari care au conceput, hotărât și dirijat mersul istoriei.

În alocuţiunea sa, Miorița Săteanu a subliniat cu etuziasm faptul că domnitorul Alexandru Ioan Cuza a fost un domn strălucit, a scos în evidenţă marea personalitate politică a acestuia, dăruirea totală pentru neamul românesc de a avea o patrie liberă şi independentă, reuşind să anuleze pretenţiile de dominare ale marilor puteri europene.

De asemnea, a făcut referire la personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, dar și la principalele măsuri şi reforme întreprinse de acesta între anii 1859-1866 în domeniul educației copiilor, domeniul de împroprietare a țăranilor și mai ales de a menține independența, libertatea și drepturile neamului românesc.   

Doamna prof. Ana Ilea a expus un punct de vedere foarte important, prin speranţa într-un viitor mai bun şi pentru românii din Transilvania. De asemenea, a menţionat viaţa grea a românilor bihoreni, actul de deznaţionalizare la care au fost supuşi aceștia şi, în special, lipsirea drepturilor publice, drepturi pentru care au luptat eroii martiri ai Bihorului, respectiv Ioan Ciordaş și Nicolae Bolcaş. Pe lângă acești martiri, doamna prof. Ilea Ana a evidențiat faptul că, în trecutul ţării, pentru a susține binele națiunii, s-au înregistrat mii de jerfe fără seamăn, care au marcat momentele istorice cele mai importante pentru a făuri o Românie eternă și strălucitoare. Evenimentul a fost susţinut de un moment de recitări de poezii patriotice, prezentate de către prof. Iuliana Mureșan și prof. Viorica Culici, locatari ai Casei rezidențiale Frențiu, sub îndrumarea și pregătirea doamnei Miruna Moza.

Sprijinul de deplasere cu scaun cu rotile sau cu cadrul special și ocrotirea adecvată, pentru ca toți beneficiarii să fie prezenți și să socializeze, să se simtă apreciați și fericiți, a fost  oferit de Ionel Popa, psiholog clinician în Casa Frențiu.

Momentul de lirism inegalabil și patriotism al „Luceafărului poeziei românesti” a fost realizat prin recitarea de către doamna Florica Mera a poeziei lui Mihai Eminescu „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”, consfinţindu-se măreţia sărbătorii naţionale.

Din volumele proprii au recitat: doamna Leontina Costruț, domnul Hetes Pascu și domnul prof. Aurel Horgoș. Domnia sa a subliniat dăruirea cetățenilor sătucului Sânlazăr pentru a dezveli două monumente dedicate concetățenilor dânsului care au participat personal la Marea Adunare de la Alba Iulia.

Un dans clasic a fost prezentat într-o ținută elegantă de mișcări, piruiete și pași, de către Ioana Ciobanu, în acordurile melodiei „Basarabia” din repertoriul  artistului Paul Surugiu - Fuego.

Surpriza activității de la Casa Frențiu a fost prezența copiilor de la „Ceata lui Pițigoi” care, sub îndrumarea educatoarei Ecaterina Grecu, director de tabără, au confectionat și oferit tuturor participanților o mică amintire, reprezentând o inimă îmbrăcată în culorile tricolorului național.  

Totodată, poeziile recitate de Roxana și Anton Dumitru au încântat și au fost răsplătite cu îndelungi aplauze.

Eleva Natalia Mendre, o tânără cu o voce angelică, îmbrăcătă într-un autentic costum național din zona Bihorului, a interpretat o melodie patriotică, dedicată evenimentului.

În încheierea activității, doamna prof. Maria Matei a dăruit participanților un regal de pricesne, apoi cântece patriotice, urmate de cântece din muzica ușoară națională, pe care le-au fredonat toți cei prezenți.

Prezentarea activității de catre ing. Miorița Săteanu, coordonatorul proiectului, a scos în evidență dorința tuturor de a menține în cuget și simțiri unul din cele mai importante sentimente definte prin dragostea de țară, de limba română și de neamul românesc.

La final, participanții s-au înlănțuit în Hora Unirii, sub simbolul armoniei și a statorniciei noastre pe aceste meleguri. 

Miorița SĂTEANU