Delegație româno-franceză la Primăria din Oradea - O vizită de lucru
Primarul Oradiei, Florin Birta, a primit marţi, 8 februarie, vizita unei delegații formată din aproximativ 30 de reprezentanți ai unor firme cu capital francez.
Întâlnirea a avut loc la inițiativa Camerei Franceze de Comerț și Industrie în România (CCIFER), care și-a dorit să înlesnească o întrevedere între conducerea administrației publice locale orădene și potențiali investitori. La întâlnire au participat viceprimarul Marcel Dragoș, directorul executiv al ADLO, Alina Silaghi, directorul executiv al DPI, Lucian Popa, și directorii DMPFI, Marius Moș și Mihaela Neag.
Inițiatorul întrevederii, Jerome France, vicepreședintele CCIFER, nu este pentru prima dată la Oradea, oraș pe care îl consideră deja „acasă”. Organizația de afaceri franco-română, în conducerea căreia se află, numără 550 de membri a căror cifră de afaceri cumulată însumează 18 miliarde de euro și mii de locuri de muncă create. „Ne simțim acasă aici, Oradea este orașul pe care noi îl numim grădina României, 25 de mp de spațiu verde pe cap de locuitor, este un oraș cultural, care este foarte dezvoltat și, mai mult de atât, este dinamic, prin poziționarea lui geografică, cu parcuri industriale și lucrări de infrastructură ample. Vrem să înțelegem care sunt prioritățile voastre, cum putem, ca și comunitate, să ne implicăm în aceste direcții, am adus reprezentanți ai mai multor firme, Franța fiind una dintre cele mai importante țări partenere ale României”, a menționat Jerome France.
„Am pus accent pe atragerea fondurilor europene, avem în cele două perioade de finanțare din 2007 până în prezent proiecte finanțate de peste 600 de milioane de euro, de la mobilitate urbană, infrastructură rutieră, spații verzi etc. Noi am considerat că acești bani europeni pot schimba fața unui oraș și, într-adevăr, s-a văzut acest lucru. Oradea s-a transformat treptat, în ultimii ani, într-un oraș european, avem patru parcuri industriale cu investiții de peste 400 milioane de euro și undeva la aproximativ 10 mii de locuri de muncă create, care au ajutat municipiul să se dezvolte”, a menționat primarul Florin Birta.
Alina Silaghi, directorul executiv al Agenției de Dezvoltare Locală Oradea, a menționat facilitățile oferite celor care investesc în parcurile industriale, arătând că parteneriatul între mediul privat și autoritățile locale este unul real, cu beneficii pentru ambele părți implicate.
„Principalul avantaj pe care-l oferim este că fiecare parc industrial are un plan urbanistic zonal. Ce înseamnă asta? Viteza cu care pot să construiască. Direcția de Urbanism eliberează autorizație de construire în 7 zile. Vă rog să verificați în România unde se mai eliberează autorizația de construire atât de repede. Pentru toți investitorii care se localizează în parcurile industriale oferim facilități de scutire de impozite locale, clădire și teren, în procent de 50% în Oradea și 100% în județ. Abordarea noastră este exact a unui administrator privat. Suntem aici să oferim suport, să fim colegi, să fim parteneri în activitățile dumneavoastră”, a precizat Alina Silaghi.
În cadrul programului, delegația româno-franceză a vizitat șantierul pasajului rutier din dreptul Pieței Cetate, noua Sala Polivalentă, lucrările de reabilitare a B-dului Nufărul - Cantemir, Parcul Industrial de pe Borșului, CET-ul Oradea, dar și principale obiective turistice: Sinagoga Sion și Casa Darvas - La Roche.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.