Prefectul Dumitru Țiplea a prezentat modul în care este gestionat fluxul de refugiaţi ucraineni în judeţul Bihor, menţionând totodată că a dispus verificarea tuturor adăposturilor civile și private.

Prefectul de Bihor a menţionat că în 26 februarie a ordonat constituirea unui Comitet Județean pentru Coordonarea și Conducerea Intervenției în criza refugiaților, după modelul CJCCI-ului care a funcționat pe perioada pandemiei. Sunt patru numere de telefon (0259.412.129, 0259.467.909, 0734.223.127, 0734.223.125) ce pot fi folosite pentru centralizarea ofertelor de ajutorare a refugiaţilor, dar şi pentru a afla nevoile refugiaţilor. Dumitru Ţiplea a mai anunţat că a transmis o circulară tuturor primăriilor din Bihor în care le-a cerut să centralizeze tot ajutorul acordat, oferta de donaţii, cazare şi transport. Astfel, în prezent sunt 1.200 de locuri de cazare în sistemul privat și de 400 în zona publică, adică 1.600 locuri. „În caz de forţă majoră putem dubla această capacitate de cazare”, a precizat prefectul.

El a mai menţionat că în fiecare noapte rămân aproximativ 1.000 de refugiaţi în Bihor, „dar majoritatea sunt în tranzit, vor să plece mai departe spre Vest”. Dumitru Ţiplea a anunţat că prin punctele de trecere a frontierei din raza ITPF Oradea au trecut granița româno-ungară 123.000 refugiați, din care peste 80.000 prin Borș I și Borș II. Pe de altă parte, prefectul a anunţat că în spitalele din Bihor sunt pregătite 42 de paturi pentru răniții din Ucraina, însă, deocamdată, niciun pat nu a fost ocupat.

În privinţa sprijinului financiar acordat de statul român pentru refugiaţii din Ucraina, prefectul a amintit că se acordă 20 lei/zi/persoană pentru hrană, 100 lei/persoană/zi pentru cazarea în spațiile private, respectiv 50 lei/persoană/zi pentru cazarea în spațiile publice, limita maximă fiind de 230 lei/zi pentru cazarea în camere de hotel a doi sau mai multor refugiați (familii). „Am solicitat ofertă de cazare atât din zona publică, cât şi din cea privată, după care vom aproba lista de cazare. Vom face o prioritizare: mai întâi spaţiile puse la dispoziţie gratuit, apoi spaţiile publice, care au un cost mai mic, apoi spaţiile private”, a precizat prefectul de Bihor.

Pe de altă parte, prefectul Dumitru Ţiplea a anunţat că au fost verificate adăposturile amenajate la nivelul judeţului. „În urmă cu 20 de ani s-au scos din inventar adăposturile private”, a menţionat prefectul de Bihor, adăugând că, din cele 99 de adăposturi civile publice din judeţ, 96 sunt operaţionale. În prezent, a precizat prefectul, se lucrează, alături de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” Bihor, la mărirea capacităţii adăposturlor. De asemenea, Dumitru Ţiplea a anunţat că „vom inventaria toate spaţiile care pot fi adăposturi civile publice şi private”.