În urmă cu câțiva ani, o banală vacanță în Grecia venea cu costuri mari pentru oricine avea un telefon mobil și utiliza funcțiile lui de bază, cum ar fi google maps. La fel se întâmpla și dacă mergeai în Spania și Italia.

 

Factura era sensibil mai mare decât dacă ai fi stat acasă. De câteva luni însă, situația arată altfel. Din orice țară a UE ai vorbi sau ai folosi traficul de date, costurile sunt asemănătoare cu cele din România. De ce?

Pentru că Parlamentul European a decis ca taxarea convorbirilor să fie la fel, pentru toți cetățenii ei, în toată Europa. Românii nu mai au nevoie de viză pentru a merge în Canada întrucât Europa nu acceptă ca cetățenii ei să fie tratați diferit. Banii cu care Oradea s-a ridicat din praful care se așternuse peste ea, cu care au fost cumpărate mijloace de transport, care ne fac viața mai ușoară, au venit tot de acolo. Ar fi numeroase alte exemple care ne spun că, deși, pare departe și rupt de realitatea, Bruxelles-ul ne schimbă viața chiar dacă am trăi în cel mai mic orășel al țării. Și dacă suntem preocupați de binele general al României, de ce nu am fi și de cel al Europei?

„Alegerile din acest an vin într-un moment definitor pentru Istoria Europei. Suntem primul continent care a decis să pună la un loc toată legislația țărilor ce o compun iar asta nu este deloc simplu. Din păcate, 50% din agenda ultimilor 3-4 ani a fost ocupată de alte teme decât cele care privesc construcția europeană: brexit, euroscepticism, imigranți. Avem nevoie de o reprezentare bună și de politicieni de calitate care să contribuie la această construcție. Tocmai de aceea, este foarte important ca oamenii să iasă la vot, să arate că le pasă de viitorul Europei” a spus Raffaella de Marte, directorul general însărcinat cu media al Parlamentului European, într-o întâlnire cu ziariști din toată România, desfășurată la Bruxelles, la invitația Parlamentului European. Aceasta a mai subliniat că deși statisticile spun că România este o țară care are o părere foarte bună despre UE, ea nu se reflectă și în participarea la vot: „dacă românii nu vor vota pentru că nu le plac candidații, vor decide alții și pentru România”.

 

„Nu prea ştiu ce face UE”

 

Pentru a avea o idee mai bună despre munca de europarlamentar, pe agenda întâlnirilor de la Bruxelles, desfășurate în perioada 18-21 martie, au fost Daniel Buda, Siegfried Mureșan, Dan Nica, Ioan Mircea Pașcu, Norica Nicolai și Renate Weber.

„Sunt cele mai dificile alegeri de la înființarea Uniunii Europene. Ne confruntăm cu o creștere alarmantă a populismului și extremismului în Austria, Italia chiar și Franța. Avem în zare și Brexitul. Culmea este că în Marea Britanie, conform statisticilor, cele mai multe voturi probrexit s-au luat în orașele cu cele mai mari investiții din banii UE. Asta înseamnă că oamenii nu prea știu exact ce face UE pentru ei. Să nu uităm că timp de 60 de ani acest proiect a asigurat pacea în Europa”, a spus, printre altele, Daniel Buda. Colegul lui de partid, Siegfried Mureșan a subliniat că, în ultimii 9 ani, România a dat la bugetul Uniunii 17 miliarde de euro și a primit fonduri de 50 de miliarde.

„Pentru viitorul buget 2021-2023 este important cine va fi la guvernare. Asta pentru că trebuie absorbiți vechii și noii bani și puse la punct axele pe care vor veni banii”, a spus Mureșan. Ioan  Mircea Pașcu, deși într-un limbaj mai plastic, a explicat care este de fapt problema majoră a Românie care, poate fi depășită prin participarea la vot: „problema noastră a fost că am depus foarte multe eforturi ca să ajungem în UE. După ce am intrat, am rămas fără orizont. Trai neneacă, și nu am mai făcut nimic”. Și Renate Weber a susținut că alegerile sunt importante. „Trebuie să alegem o majoritate proeuropeană. E nevoie de oameni capabili care să gestioneze situația postbrexit și să facă o reformă solidă” a spus Weber.

Ultima întâlnire a fost cu un specialist de la Comisia Europeană care a vorbit despre succesele României de când a preluat președinția Consiliul Uniunii Europene dar și despre exagerările politicianiste ale parlamenatrilor europeni.

„Este o președinție de succes. Am închis 81 de dosare din care 9 acorduri, înțelegeri comune, bugete sectoriale. Este un bilanț foarte bun dar nu se datoarează exclusiv României ci tuturor celor care au lucrat în aceste dosare până să preluăm noi președinția. Despre ideea că Franța sau Germania ar avea agende proprii pe care le impun Europei, pot să spun, analizând faptele, că totul ține de coaliții și lobby. Avem nenumărate situații în care țări mici, împreună cu altele, au impus multe legi celor mari. Dar forța de a convinge nu există dacă nu există dreptate, dacă nu sunt cifre sau statistici care să le susțină. Nimeni nu poate convinge pe nimeni dacă nu are cifrele de partea lui”.

Alegerile Europarlamentare vor avea loc pe 26 mai mai iar pentru detalii puteți accesa platforma dedataastavotez.eu.