Marţi, 13 noiembrie, la Muzeul Ţării Crişurilor, a avut loc vernisajul unei expoziţii de excepţie: Heliogravuri şi litografii după lucrările lui Vincent van Gogh şi Auguste Renoir, din colecţia de artă Thomas Emmerling, Nürnberg (Germania).

Expoziţia cuprinde 100 de heliogravuri după desenele lui van Gogh şi 34 de litografii după lucrări aparţinând lui Renoir.

Vincent van Gogh (1853 - 1890) a fost unul dintre cei mai mari pictori ai lumii, care prin lucrările sale şi-a adus o contribuţie deosebită la arta modernă. De o creativitate efervescentă şi suferind de boli psihice, van Gogh a devenit faimos abia după moartea sa. Deşi artistul este cunoscut mai ales pentru picturi, opera sa cuprinde şi peste 1000 de desene şi schiţe, în care emoţiile sunt exprimate cu şi mai multă claritate.

Prima parte a expoziției prezintă o sută de heliogravuri tipărite după desenele lui van Gogh, provenind din colecția industriașului olandez Hydde Nieland din Dordrecht, care au fost publicate la tipografia Versluys en Scherjon din Utrecht (Olanda). Nieland le-a achiziționat în timpul unei expoziții van Gogh de la Haga, în 1892. Portofoliul a fost publicat cu ocazia inaugurării Muzeului din Dordrecht (Olanda), în 1905. Acesta a fost primul publicat şi este prezentat în expoziţia de faţă. Spre deosebire de edițiile de mai târziu, desenele din acest portofoliu nu au apărut niciodată pe piața de artă, aceasta fiind prima colecție de heliogravuri după desenele lui van Gogh.

Auguste Renoir (1841-1919), unul dintre cei mai de seamă reprezentanţi ai impresionismului francez, a fost cunoscut mai ales pentru „ochiul său pentru frumuseţe”, pe care era dispus mereu s-o descopere şi s-o picteze, pentru jocurile dintre umbră şi lumină şi pentru pasiunea cu care a pictat până în ultima clipă a vieţii sale.

Partea din expoziţie dedicată lui Renoir cuprinde 34 de litografii pe care Fernand Mourlot, litograf şi editor francez, a reuşit, în 1951, să le realizeze după lucrările lui Renoir. În aceste litografii regăsim multe dintre temele preferate ale lui Renoir: Femeie care se îmbăiază, Pălărie prinsă cu ac, Nud de femeie şezând etc. Unele sunt color, dar multe dintre ele sunt în tonuri de gri, ceea ce însă nu le ştirbeşte din frumuseţea şi serenitatea pe care acestea le emană.

Expoziţia este organizată de Muzeul Ţării Crişurilor, Consiliul Judeţean Bihor, cu sprijinul Asociaţiei S.C. Merkur Global. Expoziţia va rămâne pe simezele Muzeului Ţării Crişurilor până în 25 ianuarie 2019.

Preţul biletelor: 8 lei - adulţi; 4 lei - copii peste 4 ani, elevi, studenţi, pensionari. Intrarea este gratuită pentru copiii de până în 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională.