Dr. Ioan Ciordaș, 145 de ani de la naștere - Expoziție comemorativă
Pe 25 decembrie se împlinesc 145 de ani de la nașterea dr. Ioan Ciordaş (1877-1919), luptător pentru drepturile naţionale ale românilor din Transilvania. Evenimentul a fost marcat în urbea de pe Crișul Repede prin inaugurarea, în secția Muzeul Orașului Oradea, a expoziției „145 de ani de la naşterea martirului Ioan Ciordaş (1877-1919)”.
Expoziția prezintă vizitatorilor fotografii cu Ioan Ciordaș și părinții săi, cu Viora, soția, și cu copiii. Totodată, sunt expuse manuscrisele Viorei, aceasta publicând mai multe volume cu poezii. Alături de fotografii, inclusiv cu martirul dr. Nicolae Bolcaș, sunt expuse cărți, documente și piese personale ale avocatului Ioan Ciordaș.
„Am considerat că e bine să evocăm viața acestui mare luptător, importantă personalitate a lumii bihorene și un reper de moralitate, devotament și dăruire pentru cauza neamului său”, a spus, în deschiderea evenimentului, dr. Ioan Ciorba, șeful secției Muzeul Orașului Oradea. El a subliniat faptul că viața lui Ioan Ciordaș nu este cunoscută „la maniera la care ar trebui, mai ales de către tânăra generație”, motiv pentru care organizarea acestui eveniment expoziționat a fost mai mult decât necesară.
A luat, apoi, cuvântul muzeograful Remus Țoța, de la Muzeul Municipal Beiuș.
„Am adus câteva obiecte care amintesc de Ioan Ciordaș, de casa în care a locuit, de Beiușul de la începutul secolulul XX, de efervescența culturală și națională, atunci când intelectualitatea română din Bihor a făcut multe sforțări pentru a ne strânge pe toți, laolaltă, și a reuși...”, a punctat Remus Țoța.
În vremurile grele din timpul războiului, când Ioan Ciordaș se afla la Banya, din noiembrie 1914, până în februarie 1915, acesta îi trimitea soției lui, Viora, cu ocazia Craciunului, o scrisoare de alinare sufletească...
În continuarea vernisajului, dr. Diana Iancu, muzeograf la Muzeul Țării Crișurilor, a dat citire unor pasaje importante din scrisoarea pe care Ioan Ciordaș i-a adresat-o soției sale, Viora.
„Ca să-l împodobesc și eu pomul de Crăciun, Ți-am trimis astăzi flori... Nu numai pentru că știu că-ți fac plăcere cu aceste distinse creații ale naturii, cu care atâta asemănare este în ființa Ta, ci Ți le trimit și pentru că, în lumea mea de gânduri și în cartea deschisă a sufletului meu, totdeauna aceștia au fost cei mai fideli interpreți și cei mai grăitori termeni ai simțirei mele ce Ți-am păstrat-o totdeauna și Ți-o voi păstra pururea (...) Să-ți vorbească ele și de mine, și de gândurile mele și de inima mea... ș-apoi de un Crăciun mare și sfânt, sfințit prin mult sânge vărsat, prin multe inimi sfâșiate, prin multe doruri deșarte și prin multe lacrimi, ce curg necontenit...”.
La final, a luat cuvântul PS Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea.
„Sunt aceste figuri, cum este și cea a lui Ioan Ciordaș, care au dat totul pentru o idee, au avut o viață care s-a contopit cu neamul său. Sunt lucruri pe care, dacă nu le perpetuăm, intră în praful istoriei, rămânând departe de tânăra generație. De aceea, este important să ținem vie această memorie”, a subliniat episcopul Virgil.
Expoziția „145 de ani de la naşterea martirului Ioan Ciordaş (1877-1919)” este organizată de Muzeul Țării Crișurilor Oradea-Complex Muzeal, împreună cu Muzeul Municipal Beiuș și în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, și rămâne deschisă până la finalul lunii ianuarie 2023, în secția Muzeul Orașului Oradea, din Cetatea Oradea, Corp B, etaj 2, sala 1.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.