Trei ONG-uri de mediu din Bihor contestă legalitatea lucrărilor realizate în prezent de Administrația Bazinală de Apă Crișuri în zona Podului Centenarului.  Greu accesibilă și impracticabilă în perioadele ploioase, rampa de pe malul stâng, amonte de podul Decebal din Oradea, a intrat zilele trecute în reabilitare.

Fără a nega necesitatea existenței unei rampe de acces auto pentru facilitarea unor intervenții în caz de urgență în albia Crișului Repede din Oradea, reprezentanții a trei ONG-uri din Bihor - Aqua Crisius, Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor și Ecotop Oradea, au transmis vineri, 29 octombrie, printr-un comunicat de presă, că au unele rezerve referitoare la legalitatea lucrărilor realizate în prezent de ABA Crișuri.  

„Deoarece zona în care s-au realizat intervențiile este evidențiată ca fiind spațiu verde în „Registrul local al Spaţiilor verzi din Municipiul Oradea”, constatăm că realizarea acestei rampe diminuează suprafața de spațiu verde cu 126 mp. În plus, încadrarea ca spațiu verde, presupune că orice intervenție în aceste zone se supune legislației specifice, de care trebuie să țină cont inclusiv ABA Crișuri. De asemenea, văzând declarația șefului Direcției Tehnice a Primăriei Municipiului Oradea, referitoare la emiterea unei autorizații pentru tăierea în zona respectivă a „patru arbuști” și ținând cont de faptul că acolo au fost tăiați arbori maturi, avem îndoieli referitoare și la legalitatea acestei intervenții”, transmit reprezentanții celor trei ONG-uri.

Aceștia atrag atenția că, în anul 2017, cu ocazia amenajării promenadei malului stâng al Crișului Repede, amonte de Podul Sfântul Ladislau și, apoi, în 2018, cu ocazia construirii Podului Centenarului, au fost realizate în acea zonă, pe ambele maluri ale Crișului Repede, rampe de acces pentru utilaje, care ulterior au fost dezafectate.

Valoarea totală a investiției este de 146.000 lei (cu TVA), fiind alocată din surse proprii de Apele Române.

 „Cel puțin una putea fi păstrată și utilizată pentru scopul invocat acum de reprezentantul ABA Crișuri, pentru care se investesc acum 146.000 lei. Dezaprobăm lipsa de planificare a investițiilor din fonduri publice, în contextul în care acum sunt cheltuite sume importante pentru refacerea unei lucrări similare, situată la nici 200 m distanță față de cele dezafectate relativ recent”, menționează ecologiștii bihoreni.

Lungă de 36 m şi lată de 3,5 m, rampa va fi umplută cu pământ, peste care se va aşeza un strat de 20 cm de balast stabilizat, iar la final un strat de 35 cm de piatră spartă.

Ecologiștii avertizează că vor solicita documente privind legalitatea acestei investiții: „Având în vedere că ABA Crișuri are antecedente, în trecut mai multe lucrări ale sale fiind dovedite ca ilegale, ne rezervăm dreptul de a solicita documente privind legalitatea acestei investiții. De asemenea, solicităm instituțiilor și autorităților publice predictibilitate și transparență în intervenții care, în final, ajung să afecteze domeniul public al Municipiului Oradea”.