Efectele nocive ale eliminării vacanţei de iarnă - Resorturile de schi, la pământ
Arena Platoș Păltiniș, membru al Asociației Transportatorilor pe Cablu din România, se alătură celor peste 60 de resorturi de schi din țară care cer reintroducerea vacanței de iarnă de două săptămâni, pentru ca elevii să poată face sport de iarnă.
Majoritatea ță̆rilor din Europa (Elveția/ Germania/ Austria/ Franța/ Italia/ Polonia/ Slovacia/ Spania) au vacanța de iarnă, iar România a avut și ea această vacanță, până acum doi ani, când a fost scoasă din calendarul școlar.
Efectele negative ale lipsei vacanței de iarnă au, bineînțeles, un impact devastator asupra turismului de iarnă. Această decizie pe termen lung va duce la o situație financiară extrem de delicată, atât pentru proprietarii sau investitorii în resorturi de schi, cât și pentru serviciile aferente, cazare, restaurante, mici afaceri construite pentru sezonul de iarnă, care însumează un număr foarte mare de locuri de muncă, ce vor fi în pericol de dispariție.
„Aceste efecte se vor reflecta prin turiștii care aglomerează pârtiile la sfârșit de săptămână, nerecomandat cu atât mai mult în actualele condiții de pandemie. Aglomerații de trafic pe drumurile care duc în stațiunile montane, prețuri mari la transport pe cablu la sfârșit de săptămână, dar venituri mai mici pe un an calendaristic și, implicit, bani mai puțini la buget, prețuri mari la cazări, temporizarea sau stoparea a noi investiții private în turismul montan, dispariția unei profesii (monitorii de schi), care nu va putea avea o activitate coerentă din 10-16 zile/an. Asociația Transportatorilor pe Cablu își exprimă profunda nemulțumire față de deciziile aberante luate de către Ministerul Educației, care nu a ținut deloc cont de dificultățile în care va fi pusă întreaga industrie a sporturilor de iarnă”, spun reprezentanții Arena Platoș Păltiniș.
„Este inexplicabilă această decizie. Sectorul nostru de activitate este, oricum, unul extrem de dificil și de costisitor. Avem ierni cu tot mai puține zile de ninsoare, toți proprietarii de resorturi de schi fac investiții majore în producerea zăpezii artificiale”, spune Iancu Șerbănescu, președintele Asociației Transportatorilor pe Cablu din România.
Ca în majoritatea altor situații decizionale, autoritățile centrale nu trebuiau să facă altceva decât să implementeze măsurile de bune practici luate în alte țări. Prin urmare, membrii Asociației Transportatorilor pe Cablu solicită Ministerului Educației și Cercetării ca în programa școlară 2022-2023 să reintroducă o vacanță de două săptămâni, împărțită pe regiuni, în perioada 1 februarie -15 martie.
De asemenea, aceștia cer Ministerului Turismului și Antreprenoriatului să se implice în această problemă, primordială pentru turismul montan din România.
„Eliminarea vacanței de iarnă a fost o grea lovitură pentru noi, ca și pentru toate celelalte resorturi de schi din țară. Copiii sunt privați de o activitate sportivă ce îi aduce în aer curat, de munte, industria turistică este pusă pe butuci, perspectivele devin din ce în ce mai sumbre. E momentul să ne preocupăm mai mult de soarta turismului de iarnă și să cerem măsuri concrete în acest domeniu”, spune Martin Freinademetz, din partea Arena Platoș Păltiniș.
Autoritățile germane au numit vacanța de la final de februarie Sportferien, adică vacanța pentru sport.
Peste 60 de domenii schiabile din România fac parte din Asociația Transportatorilor pe Cablu din România. Domeniile însumează peste 700 de hectare de pârtii de schi, dispersate pe 51% din județele din România. 2 milioane de schiori au beneficiat de serviciile pârtiilor ce fac parte din ATCR în sezonul 2020-2021.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.