ePiaţa bihoreană - Cel mai mare mall online
De mult timp auzi spunându-se: „Oare când vor avea și micii producători agricoli români şansa de a-şi expune şi vinde produsele în marile magazine şi hipermarketuri?”; „Micii producători au aruncat laptele pe câmp, deoarece nu au reuşit să îl livreze în malluri, decât la un preţ care nu acoperea costurile de producţie. Şi roşiile au rămas pe câmp. Varza şi pepenii s-au stricat pe tarla".
A reuşi cu adevărat să îi ajuţi pe micii producători agricoli şi alimentari să reuşească în a avea o piaţă de desfacere, iată un obiectiv care a fost subiectul multor amăgiri şi iluzii din partea unor politicieni, dar care în judeţul Bihor s-a concretizat prin „ePiaţa bihoreană”, un concept de promovare online şi nu doar a produselor agricole şi procesate ale micilor producători din Oradea şi din judeţul Bihor, un concept realizat în mod voluntar de către doamna dr. biolog Alina Manuela Vidican, din Oradea, o tânără femeie de afaceri ambiţioasă, care s-a implicat în diverse acţiuni sociale voluntare. „ePiaţa bihoreană” a fost creată în urmă cu mai bine de doi ani cu scopul de a încuraja şi de a promova în mod gratuit producătorii agricoli şi procesatorii alimentari din judeţul Bihor. Acest concept, cu a sa pagină de Facebook, a avut succes de la început, astfel încât la ora actuală există sute de producători care sunt înscrişi aici, iar pe timpul pandemiei, pentru mulţi dintre ei prezenţa în „ePiaţa bihoreană” a însemnat evitarea falimentului, menţinerea sau, nu în puţine cazuri, creşterea producţiei şi a vânzărilor. Cetăţenii s-au arătat foarte încântaţi, iar mărturie stau numeroasele aprecieri şi comentarii favorabile ale cumpărătorilor. Numărul acestora este în creştere. Avantaje demne de luat în considerare sunt preţurile de producător şi, în cazul multor producători, distribuirea gratuită a produselor. Astfel, mulţi dintre producători livrează marfa, în funcţie de cereri. Se deplasează în anumite zile ale săptămânii în localităţi, la domiciliul oamenilor. Astfel, nu doar că preţurile sunt scutite de taxele existente în hipermarketuri, dar investiţia îşi merită banii. Pentru că este vorba despre un bun raport calitate-preţ. Iată un lucru pe cale de dispariţie în comerţul din România: calitatea.
Ei, bine, unul din criteriile prin care producătorii sunt primiţi în „ePiaţa bihoreană” este tocmai calitatea produselor. Aici găseşti produse de calitate, proaspete sau conservate, naturale sau procesate. Aici găseşti gustul de altă dată al unor produse tradiţionale. Tăiţei de casă, salam de biscuiţi, prăjituri de casă, celebra turtă dulce după reţetă originală, zeci de produse din carne, sortimente de branzeturi. Celebra pâine de casă, în diferite variante tradiţionale, compot de agrişe, de vişine etc. Celebra dulceaţă de gutui, siropuri şi sucuri naturale, ouă de găină crescută în curtea casei. Sunt numai câteva exemple. Dar cel mai important este că aici se găsesc fructe, legume şi zarzavaturi proaspete. Roşii, mai mici sau mai mari, cu gustul de altădată, ardei cu miros puternic şi gust autentic, fructe pline de gust. Cei mai mulţi din cultivatori au certificate de producător. E bine de ştiut că sunt multe produse bio, chiar şi ecologice.
În afară de calitate, seriozitatea şi profesionalismul sunt alte criterii prin care producătorii sunt acceptaţi să fie prezenţi în „ePiaţa bihoreană”.
Alina Manuela Vidican este originară din comuna Ciumeghiu, judeţul Bihor, fiică a unor învăţători şi mici producători agricoli. A văzut, de mic copil, ce înseamnă munca în agricultură şi a înţeles oamenii satului. Comuna Ciumeghiu face parte din salba de localităţi din mărginimea vestică a sudului judeţului Bihor, alături de Cefa, Mădăras, Gurbediu, Tulca, Avram Iancu, Batăr şi altele, care au alimentat cu produsele lor agricole pieţele agroalimentare din Oradea, judeţul Bihor şi din ţară, în anii 70, 80, 90, iar după aceea, tot mai puţin, datorită condiţiilor tot mai grele de supravieţuire a agriculturii româneşti. Principalele culturi produse erau şi mai sunt cele de vinete, conopidă, ardei gras, ardei iute, varză şi roşii.
Iată deci cum o iniţiativă minunată a condus la apariţia unui sistem online, în mare parte cu servire la domiciliu, un sistem de unde poţi să alegi ce vrei, de la cine vrei şi să comanzi ce vrei, direct de la producător.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.