Epopeea Revistei de Cultură Familia -De ce nu a fost înregistrată mai devreme la OSIM?
Revista Familia nu este înregistrată în acest moment la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci. Există o cerere de înscriere realizată pe persoană fizică, de Mircea Pricăjan, cerere care se află în proces de evaluare. Tot pe persoană fizică s-a achitat depunerea dosarului şi taxa de evaluare.
Cum a ajuns titlul Revista de Cultură Familia să nu fie înregistrat la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) până acum, de ce tocmai anul trecut s-a depus o cerere şi aceea pe persoană fizică, am încercat să aflăm de la fostul director al revistei, Ioan Moldovan şi de la actualul redactor-şef, Mircea Pricăjan.
R. De ce nu a fost înregistrat numele Revistei de Cultură Familia la OSIM?
Ioan Moldovan: „În contextul tulburărilor produse de Consiliul Județean Bihor, am realizat că marca Revista de Cultură Familia nu este înregistrată la OSIM, și am înțeles că orice neavenit poate cumpăra acest titlul și poate face ce dorește cu el. De ce nu am înregistrat-o mai repede? Pentru că eu nu m-am gândit că este necesar. Am crezut că revista este asimilată unui patrimoniu cultural național. Dacă m-ar fi întrebat cineva, aș fi spus că Revista Familia aparține Istoriei Literaturii Române. Nu am știut că numele ei trebuie înregistrat la OSIM” a spus pentru Crișana, Ioan Moldovan, fostul director al revistei.
R: Cum s-a ajuns la înregistrarea numelui pe persoană fizică?
I.M. „Când ne-am dat seama că oricine ar putea cumpăra acest nume, ne-am gândit să facem ceva să nu ajungă pe mâna unor neaveniți. Și pentru că eram într-un context de criză, ne-am dat seama că procedura, prin intermediul Consiliului Județean Bihor, ar fi însemnat multă birocrație și mult timp pierdut. Cum nu aveam o asociație a revistei pe care să facem rezervarea, am decis, în redacție, să îl delegăm pe Mircea să facă rezervarea, cu gândul că am salvat titlul și apoi va ajunge la Consiliul Județean Bihor, finanțator al revistei”, a mai spus Ioan Moldovan.
R. De ce s-a luat decizia de a fi rezervat numele într-un timp foarte scurt, deși pericolul exista de foarte mult timp?
Mircea Pricăjan: Cum știe toată lumea deja, încă din faza de proiect, Hotărârea Consiliului Județean Bihor de restructurare administrativă a revistei Familia a stârnit mari pasiuni. Am asistat atunci zile în șir la proteste felurite, mulți acuzând chiar „dispariția” revistei. Printre vocile acelea a apărut de câteva ori întrebarea: „Dar revista este înregistrată la OSIM?” Mărturisesc că atunci m-am gândit prima dată că există cu adevărat pericolul în care o persoană străină de redacție și de destinul revistei să depună acea cerere, poate cu intenții bune, „salvatoare”. Vă închipuiți situația în care s-ar afla acum nu doar Familia, ci şi Consiliul Județean Bihor însuși dacă ar fi apărut acea ipotetică persoană și-ar fi blocat apariția revistei până la satisfacerea cine știe căror cerințe „de interes cultural național”?
R. Se vehiculează diverse opinii. Ce intenționezi să faci cu marca acestei reviste?
M.P. Răspunsul e simplu și fără echivoc, e convenit deja de principiu cu Consiliul Judeţean Bihor: marca va ajunge la Consiliul Județean Bihor, forul care finanțează revista și care se poate îngriji cel mai bine de apariția ei în continuare. N-am nici o îndoială că, dacă vom face o revistă tot mai bună, care să stârnească interes și emulație, dacă vom fi tot mai prezenți în viața culturală de aici și de cât mai departe, marca Familia va însemna pentru Oradea și Bihor mai mult decât o simplă hârtie emisă de OSIM. Iar ca toate astea să se întâmple e nevoie, în primul și-n primul rînd, să ne asigurăm că investiția CJB în Familia nu riscă nici o clipă să se piardă din cauza unei greșeli, până la urmă, de management redacțional, cum ar fi pierderea mărcii propriu-zise.
R. Care este procedura de înregistrare la OSIM? Cât durează până când va fi marcă înregistrată? Cum se poate ceda ulterior titlul de pe persoană fizică spre Consiliul Județean Bihor?
M.P. Procedura este deschisă oricui dorește să înregistreze o marcă (verbală sau grafică și verbală). Se completează un formular pe site-ul OSIM, se achită o taxă de depunere. Timp de două luni, cererea rămâne publicată pe site-ul OSIM, răstimp în care oricine poate depune o contestație. La o lună după depunerea cererii, solicitantul achită contravaloarea evaluării dosarului. Evaluarea poate dura între 4 și 6 luni, iar atunci sunt verificate mai multe aspecte: dacă marca este liberă, eventualele contestații, dreptul solicitantului asupra mărcii... Dacă totul decurge normal, se eliberează, în schimbul unei alte taxe, certificatul de proprietar.
În privința cedării mărcii, presupun că se poate face cu titlu de donație sau se poate întocmi un contract de cesiune, valabil pe durata celor 10 ani ai valabilității certificatului de proprietar de marcă. Nu cunosc exact procedura, dar sunt convins că departamentul juridic al CJB va găsi cea mai bună soluție. Repet ca să se înțeleagă: n-am depus cererea pentru a mă face stăpân pe revista Familia; am făcut-o doar ca măsură de protejare a mărcii, în calitatea mea de nou redactor-șef și ținând cont de situația tensionată și neclară din aceste zile sau, iată, deja luni.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.